Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα «δόντια» της Εφορίας δεκάδες Έλληνες με αφορολόγητες περιουσίες στο εξωτερικό

 Στα «δόντια» της Εφορίας δεκάδες  Έλληνες με αφορολόγητες περιουσίες στο εξωτερικό
Λίστα με Έλληνες Κροίσους που διατηρούσαν σε τράπεζες του εξωτερικού υψηλά ποσά καταθέσεων, ομόλογα,  μετοχές και  αμοιβαία κεφάλαια,  χωρίς  όμως να πληρώνουν φόρο για την προσωπική τους περιουσία,  διατηρεί στα χέρια του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου...
Τους φορολογούμενους εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία  προχώρησε σε διασταυρώσεις των δηλώσεων φορολογούμενων και στοιχείων που συνέλεξε από το εξωτερικό (φορολογικές αρχές και τράπεζες από χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2003/48/ΕΚ για φορολόγηση στο κράτος κατοικίας του δικαιούχου) για κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φορολογούμενοι που εξαιρέθηκαν από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή (χώρα κατάθεσης) δεν δήλωναν ως όφειλαν την απόδοση αυτή στην Ελλάδα με την ετήσια δήλωση εισοδήματος.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν σε δυο μεγάλες εφορίες και ήδη καλούνται οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις, οι οποίες εφόσον δεν είναι επαρκείς τότε θα τους καταλογιστούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα ( για  φοροαποφυγή).
Στα πλαίσια αυτά, η ΓΓΠΣ αξιοποιώντας τις πληροφορίες που μαζεύει από τις χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία κ.λπ.) με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες (σ.σ. αδυναμία εντοπισμού σε Ελβετία, Λιχτενστάϊν κ.λπ. λόγω έλλειψης διμερών συμφωνιών) δημιουργεί την Ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφοριών, στην οποία θα καταγράφονται στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία.
Τα ονόματα αυτών των φορολογουμένων σε συνδυασμό με τους ελέγχους που έγιναν θα δοθούν  τις προσεχείς ημέρες στην δημοσιότητα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης