Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ISDA: Αν γίνει αναδρομική χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) - όχι απλά μόνο να υιοθετηθούν - στο ελληνικό χρέος αυτό μπορεί να αποτελεί credit event....- Βενιζέλος: Σε λεπτό σημείο οι διαπραγματεύσεις

ISDA: Αν γίνει αναδρομική χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) - όχι απλά μόνο να υιοθετηθούν - στο ελληνικό χρέος αυτό μπορεί να αποτελεί  credit event....- Βενιζέλος: Σε λεπτό σημείο οι διαπραγματεύσεις
(upd2)Aν υιοθετηθούν αναδρομικά οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) στο σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός (credit event), επισημαίνει η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA).
Σε σχετική ωστόσο ανακοίνωσή της τονίζει παράλληλα πως η χρήση των ρητρών με στόχο  τη μείωση του κουπονιού θα μπορούσε να πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήτοι τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Τι συνιστά πιστωτικό γεγονός και τι όχι, συνεχίζει η ISDA, θα το αποφασίσει η Determinations Committee, κατόπιν αιτήματος παραγόντων της αγοράς.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να εγκρίνει το νόμο για τις ρήτρες συλλογικής δράσης, εάν η συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετά υψηλή.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ποσοστό του κουπονιού είναι σχεδόν ορατό, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σε νέες δηλώσεις του επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε πολύ λεπτό στάδιο, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν είναι εφικτή η διεξοδική ενημέρωση, όσο οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη...
"Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι ουσιαστικές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμικούς μας εταίρους.
Η συμμετοχή των ιδιωτών, το λεγόμενο PSI, και η συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή το νέο δάνειο ουσιαστικά των 130 δισεκατομμυρίων μαζί με το υπόλοιπο του αρχικού δανείου των 110 δισεκατομμυρίων και μαζί με τα προβλεπόμενα από τις ιδιωτικοποιήσεις έσοδα, συγκροτούν ένα χρηματοδοτικό σύνολο και πρέπει αυτό το χρηματοδοτικό σύνολο να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2015.
Άρα, αυτή τη στιγμή διεξάγονται παράλληλες κρίσιμες διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν ψυχραιμία, επαγγελματισμό, συνοχή -όχι απλώς συνοχή εθνική και κοινωνική, αλλά και συνοχή νου και καρδίας που έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Σε τελευταία ανάλυση τι είναι αυτό που γίνεται; Είναι ότι απαλλασσόμαστε από 100 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρέους, από 47 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δημοσίου χρέους, και θέλουμε αυτό να γίνει με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα, με την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη και χωρίς προβλήματα για τη λειτουργία τόσο της χρηματοοικονομικής σφαίρας όσο και της πραγματικής οικονομίας", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.
Και πρόσθεσε: "Η δανειακή σύμβαση του Μαΐου του 2010 διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, γιατί αυτό ξέρουν οι πιστωτές, οι θεσμικοί μας εταίροι και δανειστές μας και έτσι γίνονται αυτές οι διεθνείς συμβάσεις. Όμως, η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από το δίκαιο του τόπου της αναγκαστικής εκτέλεσης –δηλαδή από το ελληνικό δίκαιο- και αυτό είναι μια θεμελιώδης διαφορά, την οποία θα έπρεπε να ξέρει όποιος έχει μια στοιχειώδη προσέγγιση των θεμάτων αυτών. Και όταν θα κάνουμε τη συζήτηση για το PSI και για το τι είναι σωστό για τη χώρα, σε σχέση με το δίκαιο και άλλες πολλές παραμέτρους  -γιατί οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι πάρα πολλές, για να σώσουμε και τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία- θα μιλήσουμε και για το ισχύον δίκαιο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης