Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με μηνύσεις απειλούν την Ελλάδα τα hedge funds αν η χώρα "περάσει" νόμο για την αναγκαστική συμμετοχή τους στο haircut

Με μηνύσεις απειλούν την Ελλάδα τα hedge funds αν η χώρα
Με μηνύσεις απειλούν την Ελλάδα τα hedge funds, αν η χώρα περάσει τελικά νόμο για την αναγκαστική συμμετοχή τους στο haircut του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνά στο θέμα των διαπραγματεύσεων του PSI, είναι πιθανό να υπάρξει νομοθεσία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα υποχρεώνει τους πιστωτές να δεχθούν ζημιές στα ομόλογα που κατέχουν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα hedge funds, που κατακρίνονται για τους τρόπους με τους οποίους βγάζουν χρήματα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας αν θεσπίσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία θα αναγκαστούν να επωμιστούν απώλειες, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τα δικαιώματα των ομολογιούχων.
Νομικοί υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς των hedge funds, εξηγώντας ότι αν η Ελλάδα αλλάξει τους όρους των ομολόγων και οι ιδιώτες πιστωτές λάβουν λιγότερα, «παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Πάντως, η ΕΕ και το ΔΝΤ απέκλεισαν την χορήγηση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να αποπληρώσει 14.4 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αν δεν επέλθει συμφωνία  εθελοντικής περικοπής (κουρέματος)  του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Αν δεν δοθεί η δόση, η Αθήνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, η οποία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη τν ευρωζώνη, και πολύ πιθανόν να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy, «η κατάσταση είναι σοβαρή, και  ελάχιστοι πιστεύουν σε μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, η οποία μπορεί να περιχαρακωθεί,  και ειδικά οι αγορές δεν πείθονται»
Ταυτόχρονα παρατηρούνται κινήσεις στο μέτωπο των hedge funds που αποδεικνύουν ότι έχουν πάρει θέσεις για όλα τα ενδεχόμενα.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε  ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομολόγων και CDS επιδίδονται τελευταία τα hedge funds, βρίσκοντας ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαια τους μέχρι το Μάρτιο, την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία που θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο ύψους 14,43 δισ. ευρώ και μαζί με τα  κουπόνια 15,05 δις ευρώ.
Το York Capital Management, του James G. Dinan, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια κεφάλαια, αναμένει άμεσα την πληρωμή των ελληνικών CDS, εκτίμηση την οποία έχει συνδέσει με τις προειδοποιήσεις του οίκου Standard & Poor’s περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, το York Capital χτίζει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και στα ασφάλιστρα τους τα CDS.
Ήδη το York Capital πάντως δεν είναι το μόνο που έχει ακολουθήσει συντεταγμένη στρατηγική πάνω στο ελληνικό ζήτημα. Πολλά είναι τα hedge funds που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα, και μάλιστα σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ στο 20 και στο 45. Αυτές οι τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης, δίνει στους "παίχτες" διπλή δυνατότητα: Αν γίνει το haircut του 50% θα κερδίσουν τη διαφορά. Εάν δεν γίνει το haircut η Ευρώπη θα αναγκαστεί να ξαναπαρέμβει, ώστε να πληρωθεί το 200% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων. Έτσι το περιθώριο κέρδους θα είναι από 10% έως και 100%! Αν πάλι υπάρξει εμπλοκή στα παραπάνω σχέδια, τότε θα προσβάλουν τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI, αναγκάζοντας την ενεργοποίηση των CDS, έτσι θα αποζημιωθούν από αυτήν την πηγή.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το PSI+, είναι ότι ορισμένοι ομολογιούχοι και κυρίως τα hedge funds δεν θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η ενδεχόμενη εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.
Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι μεταξύ άλλων….
-Saba Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Ιδρυτής είναι ο trader της Deutsche Bank, Boaz Weinstein. Διαθέτει ομόλογα λήξεως τέλη του 2012 ή αρχές 2013
-CapeView Capital LLP: Ιδρυτής Theo Phanos (επίσης ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder)
-Och-Ziff Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολ. Ιδρυτής Daniel S. Och.
- York Capital: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολ. Συμμετοχή της Credit Suisse
- Vega Asset Management: Ιδρυτής Banco Santander και Greylock Asset Management (αποχώρησε πρόσφατα από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης