Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κλείδωσανι» το Σαββατοκύριακο το νέο πακέτο των μέτρων ύψους 17 δισ. - «Βγάλτε στο σφυρί» τις καλές ΔΕΚΟ λέει η Τρόικα...

«Κλείδωσανι» το Σαββατοκύριακο το νέο πακέτο των μέτρων ύψους 17 δισ. - «Βγάλτε στο σφυρί» τις καλές ΔΕΚΟ λέει η Τρόικα...
«Κλείδωσαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο το ύψος των νέων μέτρων για την τριετία 2011 – 2013 που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 16 – 17 δισ. ευρώ. Το νέο «πακέτο» αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει το νέο δάνειο των 170 δισ. ευρώ ( 130 δισ. συν 40 δισ. ευρώ από τα παλιό δάνειο). Την ίδια στιγμή, η Τρόικα συστήνει στην κυβέρνηση να «βγάλει στο σφυρί» τα καλύτερα κομμάτια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή την ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.
Πρόκειται για το νέο τηλεγράφημα που απέστειλαν στην κυβέρνηση οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι από την Τρίτη έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε Υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται στο πλέγμα των δράσεων της έκτης αξιολόγησης του Μνημονίου. Η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας συνέχισε τις επαφές της στο Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011. Έμφαση δόθηκε από το κλιμάκιο στις εκτιμήσεις που έκαναν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για το περσινό έλλειμμα, το οποίο φαίνεται να κλείνει στα επίπεδα του 9,5% - 9,6%.
Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι αν και δεν έκαναν κανένα σχολιασμό σχετικά με το υπεβάλλον έλλειμμα του 2011, εντούτοις προβληματίστηκαν για την ύφεση η οποία σύμφωνα από τα στοιχεία που συνέλλεξαν θα είναι πολύ μεγαλύτερη για το 2012. Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναθεώρηση αυτού του στόχου, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα φτάσει τουλάχιστον το 3,5% για το 2012 από 2,5% που είχε προβλέψει με τον προϋπολογισμού του 2012.
Μεγαλύτερη από 5,5% θα είναι η ύφεση και για το 2011 με τις νεότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση κοντά στο 6%. Τα δεδομένα αυτά πρόκειται να σταθμίσει η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας, η οποία μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να καθορίσει το ύψος για το νέο «πακέτο» των μέτρων. Εκτιμάται ότι αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ που είχε υπολογίζει αρχικά συνολικά για την τριετία 2011 -2013. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει να μιλούν για δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 16 - 17 δισ. ευρώ.
Μόνο για τις αστοχίες του 2011 τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα ξεπεράσουν τα 3- 4 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 2 δισ. ευρώ. Ένα πακέτο παρεμβάσεων 8-9 δισ. ευρώ επιβληθεί εντός του 2012 ενώ τα υπολοιπα 4 δισ. ευρώ θα έρθουν απότον Γενάρη του 2013.
Η Τρόικα θα συνεχίσει να «διυλίζει» τα στοιχεία του προυπολογισμού μέχρι την Παρασκευή και εφόσον υπάρξει κάποιο θέμα που αλλοιώνει την πραγματική εικόνα της γενικής κυβέρνησης, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις εισροές κοινοτικών πόρων, των εσωτερικών οφειλών του κράτους, των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, τότε οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα.Χθες, ένα άλλο κλιμάκιο επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το θέμα των δαπανών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ, ενώ στην ατζέντα των ξένων βρέθηκε και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Oι ξένοι κατέφθασαν «διψασμένοι» προκειμένου να μάθουν για το τι γίνεται στις αποκρατικοποιήσεις και εισηγήθηκαν στο Ταμείο να πουλήσει ότι γυαλίζει περισσότερο από τα ασημικά της ( ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ) από την στιγμή που η αγορά του real estate έχει «νεκρώσει».


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης