Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σήμερα το απόγευμα η παγκόσμια τηλεδιάσκεψη μεταξύ ελληνικού Δημοσίου, τραπεζών, IIF και hedge funds για το PSI+ - Στις 19:30 θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις - Πιθανόν να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας

Σήμερα το απόγευμα η παγκόσμια τηλεδιάσκεψη μεταξύ ελληνικού Δημοσίου, τραπεζών, IIF και hedge funds για το PSI+ - Στις 19:30 θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις - Πιθανόν να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας
Πιθανότατα σήμερα να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την οριστικοποίηση των τελικών όρων του PSI+, με τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούν σήμερα στις 17:00 το απόγευμα παγκόσμια τηλεδιάσκεψη για να δοθεί το πράσινο φως της έναρξης της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, στις 19:30 θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και να επιτευχθεί συμφωνία. Μάλιστα, ο επικεφαλής του IIF, Ch. Dallara μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να και υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εντός της ημέρας. Μάλιστα, ανέφερε ότι το ίδιο το IIF μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών – πιστωτών της Ελλάδας, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και των hedge funds που εμφανίζονται ως πιστωτές.
Σημειώνεται εδώ ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του κουπονιού που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, αν και όπως όλα δείχνουν η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα φαίνεται ότι μικραίνει. Αρχικά οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα είναι μεταξύ 4,1% και 4,3% μεσοσταθμικά 4,2%. To επιτόκιο θα είναι κλιμακούμενο π.χ. 3,6% με 4,4% και το μεσοσταθμικό θα φθάνει μάλλον στο 4,2%.
Όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε στο παρά ένα της συμφωνίας, με τους εμπλεκόμενους, και ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά να θέλει να κλείσει το ζήτημα με συγκεκριμένους όρους πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.  Μάλιστα, χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Ντάλαρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να τρέξει η διαδικασία η οποία είχε κινηθεί σε πολύ λεπτές γραμμές ισορροπίας από την προηγούμενη Παρασκευή.
Από τις επαφές φαίνεται ότι συγκλίνουν στα εξής με βάση διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία.
1)Το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα είναι μεταξύ 4,1% και 4,3% μεσοσταθμικά 4,2%.
Το κουπόνι των νέων ομολόγων ωστόσο θα είναι κλιμακωτό δηλαδή θα ξεκινάει π.χ. από το 3,6% για να καταλήξει στο 4,4%.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,2% κατά πάσα πιθανότητα.
2)Με κουπόνι μεταξύ 4% και 4,3% η συνολική σωρευτική ζημία θα φθάσει στο ελληνικό χρέος μεταξύ 65% με 66% ή το μέγιστο 70%.
3) Το κλειδί για την ενεργοποίηση των Collective Action Clauses των ρητρών συλλογικής δράσης, θα είναι αποκλειστικά η συμμετοχή. Υπάρχουν αναφορές από την πρώτη στιγμή ότι με συμμετοχή πάνω από 70% δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που θα καταστήσουν υποχρεωτική από εθελοντική την συμμετοχή στο haircut του ελληνικού χρέους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλειδί θα είναι τα 2/3 των συμμετεχόντων δηλαδή το 66%.
Ωστόσο με βάση την κοινή λογική αν η συμμετοχή αγγίξει σε  ποσοστό 66% με 70% τότε είναι πολύ πιθανό να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.
Αν όμως η συμμετοχή είναι κάτω από 60% π.χ. 55% τότε οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα ενεργοποιηθούν και τότε θα μιλάμε για νομική και βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος.
Όπως έχει τονιστεί από την Fitch τον διεθνή οίκο αξιολόγησης αν η Ελλάδα ενεργοποιήσει τις ρήτρες τότε θα πρόκειται για χρεοκοπία.
Αν απλά τις ψηφίσει ώστε να καταστούν νόμος του κράτους αυτό δεν προκαλεί credit event.
4)Τα νέα ομόλογα θα φέρουν την νομική ομπρέλα του αγγλικού δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης