Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ποιοι πιστεύουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας

tags :
Ποιοι πιστεύουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας
Ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αποφεύχθηκε με την παρέμβαση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ωστόσο, όμως, ενώ η κίνηση αποφόρτισε τις αγορές, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη θα κρατήσει λίγο, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα, η Ελλάδα, και στη συνέχει η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το γόρδιο δεσμό του χρέους...
Στις αρχές του μήνα, ο CEO της  Deutsche Bank, Josef Ackermann επισήμανε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ η Lena Komileva της Tullett Prebon στο Λονδίνο, θεωρεί ως μόνη επιλογή την αναδιάρθρωση χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody's στα τέλη του 2001 η Αργεντινή δήλωσε πτώχευση αφού το χρέος της είχε φτάσει τα 82 δισ. δολάρια, καλύπτοντας το 30% του ποσού που είχε δανειστεί, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους πιστωτές της. Αντίθετα, στην αναδιάρθρωση χρέους της Ρωσίας το 1998 η χώρα κάλυψε το 50% του χρέους της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Standard & Poor's στα τέλη Απριλίου, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους θα καλυφθεί το 30-50% του χρέους της.
Το υψηλό κόστος δανεισμού και το υπέρογκο έλλειμμα, καθιστά αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, γράφει σε σημείωμα του ο αναλυτής της Citibank, Willem Buiter.
Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης έφτασε τα 273,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, ήτοι στο 115,1% του ΑΕΠ της, ενώ μέχρι το 2012 αναμένεται να φτάσει στο 150%, του ΑΕΠ της, παρατηρεί ο Eswar Prasad , πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση της Ελλάδας αποδεικνύει γιατί είναι πολύ αυτοί που πιστεύουν ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, ο  Prasad επισημαίνει και την παράμετρο της ανάπτυξης που χρειάζεται να έχει η χώρα μας για να μπορέσει να περιορίσει αυτό το χρέος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2012 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 17,1 δισ. ευρώ ομόλογα, από 11,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 2014 θα πρέπει να πληρώσει 20,4 δισ. ευρώ, όταν και το χρέος θα έχει αγγίξει τα 353,8 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης