Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έγγραφες δεσμεύσεις και από τη μετεκλογική κυβέρνηση ζήτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι

Έγγραφες δεσμεύσεις και από τη μετεκλογική κυβέρνηση ζήτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι
(upd)Πολιτικές δεσμεύσεις ακόμη και από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις επικείμενες εκλογές ζήτησαν από την Αθήνα οι Ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Δύο από τις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις καλείται να ολοκληρώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.
Η πρώτη σχετίζεται με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με την ελληνική πλευρά να προσέρχεται σήμερα σε νέα επαφή με τους με τους ιδιώτες ομολογιούχους σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό σημείο στο θέμα του επιτοκίου για τα νέα μικρότερης αξίας ελληνικά ομόλογα που θα λάβουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες ( ελληνικές και ξένες).
Πρόσφατα η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα σε νομοθέτηση υποχρεωτικού «κουρέματος» και για το κομμάτι των ομολογιούχων που αρνούνται τ ην συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής. Προϋπόθεση της νομοθέτησης είναι να έχουν προσέλθει στο εθελοντικό κούρεμα το70% των ομολογιούχων.
Τους όρους του PSI διαπραγματεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα με τον εκπρόσωπο των Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία έθεταν ως προτεραιότητα στις συζητήσεις να καταστεί βιώσιμο (δηλαδή να μπορεί να χρηματοδοτηθεί) το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η πίεση που έχει ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι απέδωσε καθώς οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%.
Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.
Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί σήμερα στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ( Eurogroup), οι οποίοι θα συζητήσουν επίσης τα θέματα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM που προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και τη νέα συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.
Η δεύτερη κρίσιμη διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τη νέα δανεική σύμβαση και τους σκληρούς όρους που θέτει η Τρόικα για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει το νέο δάνειο των 130 δις. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση του PSI, τους Έλληνες φορολογούμενους τους περιμένει ένας νέος Γολγοθάς με μέτρα που θα φθάνουν τα 16 – 17 δις. δις. ευρώ. Το νέο «πακέτο» λιτότητας θα εκτείνεται μέχρι το 2013 και θα περιλαμβάνει: μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο (σ.σ μετά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας), περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και μεγάλες μειώσεις δαπανών στο χώρο της Υγείας.
Από αυτό το «πακέτο» τα 11 δισ. ευρώ θα αφορούν τη διετία 2011 – 2012 ενώ τα υπόλοιπα 5 - 6 δις. ευρώ θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2013. Το πακέτο των νέων μέτρων θα αποτελέσει το κυρίως «πιάτο» στις συζητήσεις που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αξιωματούχους της Τρόικας οι οποίοι έφθασαν με συγκεκριμένη ατζέντα απαιτήσεων στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από αυτά τα μέτρα που ζητά ως αντάλλαγμα για το νέο δάνειο. Αυτό για την κυβέρνηση σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ( σ..σ αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι...) με την Τρόικα. Το μήνυμα πάντως έχει σταλεί ήδη από την εμπροσθοφυλακή των ξένων στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο με φορείς και στελέχη Υπουργείων που εντάσσονται στην πλέγμα των δράσεων της έκτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης