Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρατείνεται έως τις 13 Φεβρουαρίου το θρίλερ με το PSI+ - Έγγραφες δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα και από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές ζήτησαν οι εταίροι

Παρατείνεται έως τις 13 Φεβρουαρίου το θρίλερ με το PSI+ - Έγγραφες δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα και από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές ζήτησαν οι εταίροι
Άγριο εκβιασμό άσκησαν χθες οι Ευρωπαίοι Εταίροι στην Αθήνα ζητώντας δέσμευση για τα νέα μέτρα του Μνημονίου και από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Τον όρο αυτό έθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, ο οποίος προϋποθέτει έγγραφες πολιτικές δεσμεύσεις όχι μόνο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την τρέχουσα περίοδο την κυβέρνηση αλλά και από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά.
Το χθεσινό Eurogroup παρέτεινε επίσης μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου το θρίλερ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με την Τρόικα να πιέζει για σκληρότερα μέτρα εφόσον η συμφωνία για το PSI καταλήξει σε μικρότερο επιτόκιο. Τα ζητήματα του PSI θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μετέθεσαν καταρχήν το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου, την ερχόμενη Δευτέρα, και έδωσαν 20 μέρες προθεσμία στην κυβέρνηση προκειμένου να τα βρει με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες) στο θέμα του επιτοκίου αλλά και την διάρκεια που θα έχουν οι νέοι μικρότερης αξίας τίτλοι που θα αντικαστήσουν τους υφιστάμενους.  Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί και οι ενστάσεις για την βιωσιμότητα  του ελληνικού χρέους (σ.σ. να μπορέσει δηλαδή να χρηματοδοτηθεί) που έχει θέσει το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ). Κρίσιμη παράμετρος σε αυτό αποτελεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.                 
Το θέμα του ελληνικού χρέους βρέθηκε χθες ψηλά στην ατζέντα του  Eurogroup στο οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος προήλθε συνοδευόμενος από την Τρόικα των δανειστών. Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν παρουσίασε στο Συμβούλιο προσχέδιο έκθεσης του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ ( απόφαση 27ης Οκτωβρίου).
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Στάθηκε  ιδιαίτερα  στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,43 δισ. ευρώ.  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την Τρόικα την κατάρτιση νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αύξηση ή μη της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας στο πλαίσιο του νέου δανειακού προγράμματος.  Πάντως, η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διέψευσε χθες το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετου δανείου στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει το μεγάλο ομόλογο του Μαρτίου και μέχρι να κλείσει η συμφωνία του νέου Μνημονίου.
«Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως για το PSI», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ευελπιστώντας ότι η πίεση για χαμηλότερα επιτόκια που έχει ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Γερμανία θα αποδώσει καρπούς. Οι  ιδιώτες ομολογιούχοι πιέζονται να αποδεχθούν ένα -μέσο- επιτόκιο της τάξεως του 3% στα νέα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.
Πριν από την συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα συνεχίζονται οι έλεγχοι για την έκτη αξιολόγηση του Μνημονίου. Ο μόνιμοςεκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τραα είχε συνάντηση χθες στην οδό Νίκης μετο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει απόλυτη σύμπλευση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή με τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησηςκαι της τρόικα. Ως εκ τούτου διερευνάται η δυνατότητα διόρθωσης κρίσιμων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Οσο δε για τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τον κύκλο επαφών τους με τα κρίσιμα υπουργεία – με κυρίαρχο το Εργασίας- προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εύρος των μέτρων που θα ενταχθούν στο νέο πακέτο των 16 δις. ευρώ που θα εκτείνεται έως το 2013.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης