Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποστάσεις από το… μνημόνιο παίρνουν ένας ένας οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ – Κανένας δεν το είχε διαβάσει, αλλά όλοι το ψήφισαν! – Δήλωση-βόμβα Σημίτη για το PSI – Αποδοκιμάστηκε από Έλληνες στη Γερμανία

Αποστάσεις από το… μνημόνιο παίρνουν ένας ένας οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ – Κανένας δεν το είχε διαβάσει, αλλά όλοι το ψήφισαν! – Δήλωση-βόμβα Σημίτη για το PSI – Αποδοκιμάστηκε από Έλληνες στη Γερμανία
(upd3)Αποστάσεις από το… μνημόνιο παίρνουν ένας ένας οι πρώην και οι νυν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης.
Χθες το βράδυ η πρώην υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε στην εκπομπή του Mega, Ανατροπή, ότι είχε στη διάθεσή της τρεις ώρες ένα Σάββατο πρωί για να διαβάσει το μνημόνιο.
Από την πλευρά του, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και νυν υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «εκείνη την εποχή δεν διάβασα το Μνημόνιο. Είχα άλλες υποχρεώσεις. Κάποιοι συνάδελφοι το διαπραγματεύθηκαν, ήρθε στη Βουλή και το ψηφίσαμε».
Πρόσθεσε δε ότι «δική μου δουλειά τότε ήταν να οργανώσω την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την ομάδα ΔΙΑΣ και όχι να διαβάσω το Μνημόνιο. Δεν ρίχνω σε κανέναν ευθύνες προσωπικά. Οι ευθύνες είναι πολιτικές».
Ωστόσο, ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν σταμάτησε εκεί. Για όσους τυχόν δεν κατάλαβαν τις πρωινές του δηλώσεις, έσπευσε να τις επαναλάβει για να γίνει πλήρως... κατανοητός.
"Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα, ούτε το είπα με καμάρι. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοϊδης.
"Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά", πρόσθεσε, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για τις δηλώσεις του, τόνισε:

Χρυσοχοϊδης: Η δήλωσή μου δείχνει ότι αναγνωρίζω τα λάθη μου και αναλαμβάνω την ευθύνη μου
Η ΝΔ και ο κ. Μιχελάκης αρνούνται για μία ακόμη φορά να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Η δήλωσή που έχω κάνει είναι «δεν διάβασα το μνημόνιο, δεν το λέω με καμάρι. Ίσα, ίσα το αντίθετο. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου». Η δήλωση αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δείχνει ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να λέμε την αλήθεια.
Ακριβώς δηλαδή αυτά που ούτε μέχρι το 2009 έπραξε σαν κυβέρνηση η ΝΔ, η οποία ακόμη και τώρα παραμένει αδιόρθωτη επιμένοντας σε δήθεν υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης ή σε τυφλό αντιμνημονιακό αγώνα.
Είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ πολλοί συμμερίζονται την ουσία των δηλώσεών μου γιατί η ειλικρίνεια και η ανάληψη των ευθυνών έχει οπαδούς παντού. Και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Στις 7 Ιανουαρίου και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», χαρακτήρισε «ελλειμματικό» το Μνημόνιο.
«Είναι πλέον σαφές ότι το Μνημόνιο αποδείχθηκε ελλειμματικό και η εκτέλεσή του δύσκολη και χωρίς τα αποτελέσματα στα οποία ελπίζαμε», αλλά σημείωσε ότι η υπογραφή του ήταν αναγκαία γιατί την εποχή εκείνη η μη υπογραφή του θα σήμαινε και «ναι» στη διακοπή πληρωμών.

Βόμβα Σημίτη από Γερμανία - «Θα χρειαστεί νέο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους» μετά το PSI

Νέα βόμβα έριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το Βερολίνο, όπου και μίλησε. Στην ομιλία του, που είχε διαρρεύσει από την Παρασκευή, εκτός από τις σημαντικές ενστάσεις του για τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο (επίσης κατόπιν εορτής παρότι πρώην πρωθυπουργός), πρόσθεσε και την απαισιόδοξη εκτίμησή του για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο κύριος Σημίτης εκτιμά πως ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «οι λύσεις αυτές αποτελούν παρ’ όλα αυτά μια μερική μόνον αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Η μείωση των απαιτήσεων των τραπεζών μαζί με άλλα μέτρα υπολογίζεται ότι θα μειώσουν το ύψος του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ένα χρέος αυτού του επιπέδου είναι διπλάσιο εκείνου που προσδιορίζεται ως το ανώτατο επιτρεπτό από τις Συνθήκες. Θα χρειαστεί λοιπόν και περαιτέρω μείωση».
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο ήταν «μοιραίο πολιτικό λάθος». Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να προβλέψουν τους στόχους σε περίπτωση ύφεσης. Όπως ανέφερε, ακόμα και σήμερα συνεχίζεται το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, παρά την ύφεση, που επιτείνει το ελληνικό πρόβλημα.

Αποδοκιμάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός


Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Γερμανία κατά την ομιλία του Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με μέλη της Ελληνικής Ομάδας του Βερολίνου που ανήρτησαν πλακέτες με τη λέξη «SIEMENS», ενώ εκπρόσωπός τους πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό να προσκαλεί κανείς τον Κώστα Σημίτη για να μας πει πού πρέπει να πάει η Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «έχει ένα μακρύ παρελθόν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο και είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση, αφού κατά την διάρκεια της κυβέρνησής του η διαφθορά αυξήθηκε σε απίστευτο βαθμό».
Η εκπρόσωπος της ομάδας αναφέρθηκε στους κυρίους Τσουκάτο και Μαντέλη, αλλά και σε πρώην υπουργό Άμυνας, για τον οποίο η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι έχει επίσης πάρει χρήματα και κάλεσε τον κ. Σημίτη, τον άνθρωπο που «θυσίασε τον ελληνικό λαό» και είναι «ταυτισμένος με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την οποία σήμερα επικρίνει να «αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσυρθεί».
Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση, η οποία χειροκροτήθηκε από μέρος του κοινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης