Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παραχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας επιθυμεί το Βερολίνο... και νέα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Ευρωπαίος επίτροπος να ελέγχει τον προϋπολογισμό - Bενιζέλος: Ευθύνη της Ελλάδας η εφαρμογή του προγράμματος

Παραχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας επιθυμεί το Βερολίνο... και νέα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Ευρωπαίος επίτροπος να ελέγχει τον προϋπολογισμό - Bενιζέλος: Ευθύνη της Ελλάδας η εφαρμογή του προγράμματος
(upd4)Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να επιθυμεί η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο. Οι νέες αυστηρές επιταγές της Γερμανίας, που υποστηρίζονται, όπως όλα δείχνουν, και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν στο προσκήνιο φόβους εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η Αθήνα αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διορισμού Ευρωπαίου επιτρόπου για τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας.
Το επίμαχο θέμα επαναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι έγγραφο - προσχέδιο σχετικής γερμανικής πρότασης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η πρόταση αφορά στον διορισμό ενός επιτρόπου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα έχει δικαιοδοσία θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
"Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου", αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
"Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα", φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος

"Είναι αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, διαψεύδοντας τα σενάρια περί Ευρωπαίου επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της χώρας.
"Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθειά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις", σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει:
"Από τη δική τους πλευρά, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας. Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης. Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες".
"Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας. Θεμέλιο του μηχανισμού αυτού είναι άλλωστε η αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Καψής: Η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση
Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Και προσθέτει: Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η "Ομάδα Δράσης", συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού. Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011".

Επιβεβαιώνει η Ευρώπη
"Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, επιθυμούν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας", επιβεβαιώνει ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή, στη Φρανκφούρτη.
"Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα", τόνισε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα των Financial Times.
"Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων", προσθέτει.
"Το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει", δηλώνει την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής: "Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες 27/1 το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Τη λύση του τοποτηρητή – Επιτρόπου έχει η Γερμανία αν η Ελλάδα συνεχίσει να μην τηρεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα – Προωθείται η Τράπεζα Στήριξης για την ενίσχυση της οικονομίας

Την πιθανότητα τοποθέτησης ειδικού Επιτρόπου – τοποτηρητή στην Ελλάδα εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, καθιστώντας σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρινίζει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».
Παράλληλα, πρότεινε ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, παρέπεμψει στην περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημειώνει ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
Αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός επανέφερε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και υποδεικνύει ως παράδειγμα τον τομέα του Τουρισμού, όπου, όπως λέει, οι μισθοί, στην θεωρία, είναι ακόμη συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό. «Ο Τουρισμός όμως είναι σε σημαντική δυσκολία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν πλέον στην Ελλάδα», τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης