Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ESM στην ατζέντα της Συνόδου – Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα – Εν αναμονή του PSI και της Τρόικας για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό ζήτημα

Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ESM στην ατζέντα της Συνόδου – Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα – Εν αναμονή του PSI και της Τρόικας για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό ζήτημα
Χωρίς κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα θα κλείσει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής για τους Ευρωπαίους, η οποία ανοίγει τις εργασίες της με το μυαλό στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI και την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.

Η Σύνοδος έχει στην ατζέντα της την οριστικοποίηση των βασικών αρχών των δύο Συμφώνων που αποφασίστηκαν να αλλάξουν κατά την προηγούμενη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου. Στο πρώτο σύμφωνο, έμπνευσης γερμανικής, θα περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, με μείωση στο 0,5% του επιτρεπόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού και της καθιέρωσης του φρένου χρέους. Στο δεύτερο σύμφωνο θα περιλαμβάνονται οι λεπτομερείς όροι λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οριστικούς όρους για τα δύο σύμφωνα δεν αναμένεται να δούμε σήμερα. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προεργασία ώστε να τελειοποιηθεί η εισήγηση της Κομισιόν.
Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών. Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν. Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο.
Ωστόσο, καθώς η «φωτιά» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει χρόνος για τις «συμβατικές» διαδικασίες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Από την άλλη μεριά, ο μηχανισμός ESM, θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούλιο του 2012, αντί για τον Ιούλιο του 2013 κι αμέσως μόλις τα κράτη-μέλη θα αντιπροσωπεύουν το 90% των κεφαλαίων θα εγκρίνουν την συνθήκη. Μέχρι τότε ο EFSF θα παραμείνει ενεργός στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων που άρχισαν, μέχρι τα μέσα του 2013.
Αρκετά ζητήματα ωστόσο παραμένουν ανοιχτά, όπως η νομιμοποιηση του μηχανισμού εκτός της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και θα πρέπει να τακτοποιηθούν σύντομα, εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και κυρίως το Βερολίνο- θέλουν να επικυρωθεί σύντομα το σύμφωνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης