Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πυρά EKT στους οίκους αξιολόγησης- Αναμένει νέα προβληματικά δάνεια 90 δισ. ευρώ στην ΕΕ το 2010

tags :
Πυρά EKT στους οίκους αξιολόγησης- Αναμένει νέα προβληματικά δάνεια 90 δισ. ευρώ στην ΕΕ το 2010
(upd)Βολές κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε ο Christian Noyer, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας τους για λαθεμένες και εκ των υστέρων αξιολογήσεις εταιρειών και οικονομιών, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στις αγορές.
Ο Noyer έθιξε το ζήτημα ότι οι οίκοι δεν ενημερώνουν την αγορά, αλλά την ακολουθούν, με αποτέλεσμα τις πιο ακατάλληλες στιγμές να υπάρχουν οι υποβαθμίσεις, επηρεάζοντας έτσι και τον τύπο ομολόγων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι Κεντρικές Τράπεζες ως εγγύηση για δανεισμό.
Οι οίκοι έκαναν αποδεδειγμένα λάθος, σημείωσε, υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας και άλλων χωρών εν μέσω πανικού των αγορών και όταν δεν υπήρχε αλλαγή στην πιστοληπτική αξιοπιστία των κυβερνήσεων.
Από τη μεριά του, άλλο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο  Ewald Nowotny δήλωσε ότι το  πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί  μέχρι να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης, επιβεβαιώνοντας την πολιτική ότι το ύψος και ο ρυθμός των αγορών των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις της αγοράς.
Σχολιάζοντας την υποβάθμιση της οικονομίας της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο Nowotny δήλωσε ότι δεν βοηθά κανέναν οτιδήποτε ενισχύει τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Στα 90 δισ. ευρώ αναμένει τις διαγραφές προβληματικών δανείων στην ευρωζώνη η ΕΚΤ


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να σημειώσουν περισσότερες διαγραφές από προβληματικά δάνεια σε σχέση με το 2009, ενώ και η ικανότητα τους στην πώληση ομολόγων θα μειωθεί εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων των ευρωχωρών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, ο κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού των τραπεζών είναι σημαντικός, πλήττοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία τους.
Σύμφωνα με τον μέχρι χτες αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Λουκά Παπαδήμο, η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από τις κυβερνήσεις θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, θέλησε να μην εμφανιστεί τόσο απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας.
Στο report που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης πιθανόν να σημειώσουν διαγραφές ύψους 90 δισ. ευρώ, από προβληματικά δάνεια και αξιόγραφα το 2010, αλλά εάν η κερδοφορία τους συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό, πιθανόν να μην αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα από μία τέτοια εξέλιξη. Αναφορικά με το 2011 η ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις για απώλειες μέσω των χορηγήσεων περίπου 105 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης