Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία για PSI+ και νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας επιθυμούν οι Ευρωπαίοι - Όχι στα περί επιτροπείας από Sarkozy - Άμεση δράση ζήτησε η Merkel - Ναι στο δημοσιονομικό σύμφωνο από 25 χώρες

Συμφωνία για PSI+ και νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας επιθυμούν οι Ευρωπαίοι -  Όχι στα περί επιτροπείας από Sarkozy - Άμεση δράση ζήτησε η Merkel - Ναι στο δημοσιονομικό σύμφωνο από 25 χώρες
(upd12)Την οριστικοποίηση των καυτών θεμάτων της Ελλάδας, ήτοι του PSI+ και των όρων της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
"Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καλούνται να οριστικοποιήσουν τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα έως τα τέλη της εβδομάδας" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ H. V. Rompuy....
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Sarkozy απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια επιτροπείας της Ελλάδας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά "ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν άκρως παράλογο και αντιδημοκρατικό. Η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα. Η Καγκελάριος Μerkel δεν τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της εποπτείας στην Ελλάδα".
Παράλληλα, ο Sarkozy, στις δηλώσεις του, εξέφρασε την προσδοκία ότι η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα (PSI+, νέα δανειακή σύμβαση) θα πρέπει να αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών....
Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας επισήμανε από την πλευρά της και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel.
"Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι αναγκαία", πρόσθεσε η Καγκελάριος, ωστόσο έσπευσε να σχολιάσει πως και "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της".
Εντός των ερχόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία για το PSI+ και τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας", σημείωσε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso.
"Δεν θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα στις 8 Φεβρουαρίου", έσπευσε να διευκρινίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
"
Δεν υπήρξε κανένα θέμα και καμία συζήτηση περί διορισμού ειδικού επιτρόπου στην Ελλάδα για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού της", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Monti.
"Δεν υπήρξε ποτέ γερμανική πρόταση για επιτροπεία στην Ελλάδα", τόνισε από την πλευρά του ο Ολλανδός ομόλογός του.
"Η ΕΚΤ χαιρετίζει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατάρτιση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου", σημείωσε από την πλευρα του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, M. Draghi. "Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης", τόνισε χαρακτηριστικά ο Draghi.
"H επάρκεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης θα επαναξιολογηθεί", ανακοίνωσε ο πρόεδρο της ΕΕ, H. V. Rompuy.


"Ναι στο δημοσιονομικό σύμφωνο από 25 κράτη μέλη - Όχι από Βρετανία και Τσεχία"

Συνολικά 25 ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν να υπογράψουν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο προεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy.
Βρετανία και Τσεχία είναι οι δύο χώρες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θα το επικυρώσουν.
Η νέα συνθήκη αναμένεται να υπογραφεί την 1η Μαρτίου.

Μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης - Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση

"Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω δράση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση" αναφέρει προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης αποτέλεσαν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τη λήψη μέτρων - πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επισπεύδεται τον Ιούλιο του 2012 η εφαρμογή του ESM

Σε συμφωνία για την επίσπευση της εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) κατά ένα χρόνο, ήτοι τον Ιούλιο του 2012, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές από τους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει έως τώρα κάποια αλλαγή στη δανειοδοτική ικανότητα του ESM, η οποία ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η υπογραφή του νέου δημοσιονομικού συμφώνου θα σημειωθεί εν ευθέτω χρόνω...
Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ επιχειρεί να εξετάζει το ενδεχόμενο οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) να επιβληθούν σε όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, έναντι πρότερων σχεδιασμών για επιβολή CACs σε όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα εκδίδονται από την 1η Αυγούστιυ 2012.

Μerkel: Τρόικα και ομολογιούχοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι για το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας - Σήμερα η οριστικοποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου - Φρένο χρέους για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

Σήμερα θα οριστικοποιηθεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, τονίζοντας παράλληλα πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα επιβληθεί φρένο χρέους.
Kατά τη Μerkel, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να συνοδεύονται από επιβολή του κανόνα για φρένο χρέους.
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε πως ακόμη δεν έχει στα χέρια της το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI+, ενώ ξεκαθάρισε πως τρόικα και ομολογιούχοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Tην ίδια ώρα, 4 ευρωπαϊκές χώρες φέρεται να ζητούν πρόσθετες αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ, για την κατάρτιση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, αλλαγές οι οποίες θα αφορούν στις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις αφορούν στη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών (μη μέλη της Ευρωζώνης) στις Συνόδους Κορυφής.
Τη θέση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα τεχνικής ύφεσης επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, J. C. Juncker, τονίζοντας παράλληλα πως οι ενδείξεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιητικές στην τρέχουσα συγκυρία.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο Juncker τάχθηκε ενάντια στη γερμανική πρόταση για επιτροπεία της Ελλάδας.
"Δεν είναι αποδεκτή η πρόταση επιβολής ειδικού ελέγχου στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Juncker.
Την ανάγκη να υπάρξει μια μορφή συμβιβασμού στο ελληνικό ζήτημα τόνισε με τη σειρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Συνόδου. Παράλληλα, δήλωσε πως για την παροχή βοήθειας εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες.
Η περίπτωση της Ελλάδας θα συζητηθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της δύναμης πυρός των ευρωπαίκών μηχανισμών στήριξης για την ανάσχεση της κρίσης.
Σήμερα προσδοκά ότι θα πέσουν οι υπογραφές για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάται κανείς, αν η χώρα προβεί εν τέλει σε δημοψήφισμα.
Ο Σουηδός ομόλογός τους εκτίμησε ότι η Σουηδία θα υπογράψει το νέο σύμφωνο, ενώ τόνισε πως οι αγορές ομολόγος της ΕΚΤ έχουν κατευν΄σει τις πιέσεις στις αγορές. Ο ίδιος έκανε λόγο για ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης. "Υπάρχει ολοένα "μεγαλύτερη απογοήτευση" για την αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις".
Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μαδρίτη δεν θα πετύχει τους στόχους της για το 2012, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αποφανθεί για την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών μέσα στην εβδομάδα.

Συνάντηση Merkel-Monti-Sarkozy

Με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, συναντήθηκε στα πλαίσια της Συνόδου ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti.
Ο Monti φέρεται να ζητά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών να ελέγχουν προσεκτικά κάθε χρόνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στις διασκέψεις της Ε.Ε, ενώ τάσσεται υπέρ της οικονομικής εξυγίανσης των χωρών μελών.
"Oι εταίροι θεωρούν πλέον την κυβέρνηση της Ρώμης και ολόκληρη τη χώρα σαφώς πιο φερέγγυα και αξιόπιστη",  επισημαίνει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ESM στην ατζέντα της Συνόδου – Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα – Εν αναμονή του PSI και της Τρόικας για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό ζήτημα


Χωρίς κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα θα κλείσει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής για τους Ευρωπαίους, η οποία ανοίγει τις εργασίες της με το μυαλό στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI και την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.
Η Σύνοδος έχει στην ατζέντα της την οριστικοποίηση των βασικών αρχών των δύο Συμφώνων που αποφασίστηκαν να αλλάξουν κατά την προηγούμενη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου. Στο πρώτο σύμφωνο, έμπνευσης γερμανικής, θα περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, με μείωση στο 0,5% του επιτρεπόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού και της καθιέρωσης του φρένου χρέους. Στο δεύτερο σύμφωνο θα περιλαμβάνονται οι λεπτομερείς όροι λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οριστικούς όρους για τα δύο σύμφωνα δεν αναμένεται να δούμε σήμερα. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προεργασία ώστε να τελειοποιηθεί η εισήγηση της Κομισιόν.
Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών. Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν. Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο.
Ωστόσο, καθώς η «φωτιά» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει χρόνος για τις «συμβατικές» διαδικασίες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Από την άλλη μεριά, ο μηχανισμός ESM, θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούλιο του 2012, αντί για τον Ιούλιο του 2013 κι αμέσως μόλις τα κράτη-μέλη θα αντιπροσωπεύουν το 90% των κεφαλαίων θα εγκρίνουν την συνθήκη. Μέχρι τότε ο EFSF θα παραμείνει ενεργός στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων που άρχισαν, μέχρι τα μέσα του 2013.
Αρκετά ζητήματα ωστόσο παραμένουν ανοιχτά, όπως η νομιμοποιηση του μηχανισμού εκτός της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και θα πρέπει να τακτοποιηθούν σύντομα, εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και κυρίως το Βερολίνο- θέλουν να επικυρωθεί σύντομα το σύμφωνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης