Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπαδήμος: Εντός της εβδομάδας η συμφωνία για το PSI - Επιδίωξη είναι να αποφευχθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους πιστωτές - Καμία συζήτηση για την επιτροπεία - Η κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές

Παπαδήμος: Εντός της εβδομάδας η συμφωνία για το PSI - Επιδίωξη είναι να αποφευχθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους πιστωτές - Καμία συζήτηση για την επιτροπεία - Η κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές
Αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις, τόσο το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, εμφανίστηκε, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που είχε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Παπαδήμος παραδέχτηκε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες», ωστόσο, κατά τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους τόνισε «τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα», ενώ καμία συζήτηση δεν έγινε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για την επιτροπεία.
Αναφορικά με το PSI, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», σημειώνοντας ότι «στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα στις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να αποφευχθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους πιστωτές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την έκκληση της σημερινής Συνόδου Κορυφής προς τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιές ακριβώς είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεν έδωσε λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός, έπειτα από τις διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, καθώς και με τον Γκιόργκ Άσμουνσεν από την ΕΚΤ, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. «Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η πορεία αυτή θα συνεχιστεί».
Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για το ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, αλλά και ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το λεγόμενο ζήτημα της επιτροπείας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις και τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Όσον αφορά τη στάση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι τους ζητήθηκε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, εκφράζοντας, παράλληλα τις προσδοκίες του ότι οι Έλληνες βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους για το συμφέρον της χώρας.
«Η προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό που αποτυπώνονται σε δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων», ανέφερε, επίσης, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό απαιτείται για να μη χαθούν οι θυσίες που έγιναν και για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για τα παιδιά μας».
Σχολιάζοντας, τέλος, τη νέα Συνθήκη, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την οικονομική εμβάθυνση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης