Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Goldman Sachs: Πριν τις 20/3 η συμφωνία για το PSI+ - Ο αντίκτυπος της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία έχει υπερεκτιμηθεί - Eurointelligence: Δεν είναι 100% βέβαιη η παραμονή της χώρας στο ευρώ

Goldman Sachs: Πριν τις 20/3 η συμφωνία για το PSI+ - Ο αντίκτυπος της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία έχει υπερεκτιμηθεί - Eurointelligence: Δεν είναι 100% βέβαιη η παραμονή της χώρας στο ευρώ
(upd)Πριν τις 20 Μαρτίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+).
Tα ανωτέρω δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O’Neill, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου λήγει το περίφημο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.
"Οι επενδυτές έχουν υπερεκτιμήσει τη σημασία της Ελλάδας και τον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία", πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο O’Neill.
"H απαραίτητη σταθερότητα στις αγορές θα έχει επιστρέψει έως τον ερχόμενο Μάιο", εκτίμησε παράλληλα ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Την ίδια ώρα, ο Wolfgang Munchau, πρόεδρος και ιδρυτής του think tank, Eurointelligence, κληθείς να προβλέψει το μέλλον της Ελλάδας τόνισε: "Δεν είναι βέβαιη 100% η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ".
Στο μεταξύ, πολύ κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με το γνωστό οικονομολόγο και καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «ευρωπαϊκό γεγονός Lehman», στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Όπως υποστηρίζει ο Φέργκιουσον, η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι πολύ άσχημη αλλά τα πράγματα στην ευρωζώνη είναι ακόμη χειρότερα και δεν διστάζει να κατηγορήσει ανοιχτά τη Γερμανία και τη γερμανίδα Καγκελάριο, προσωπικά, γι' αυτή την εξέλιξη.
«Το μόνο που προσφέρει η Α. Μέρκελ είναι λιτότητα, λιτότητα κι άλλη λιτότητα. Κι αυτό απλά δεν αποδίδει. Γι' αυτό η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι χειρότερη απ' ότι ήταν 12 μήνες πριν» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο κ. Φέργκιουσον.
Κατηγορεί μάλιστα τη Γερμανία, πως ενώ ζητά δημοσιονομική πειθαρχία από τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, στο εσωτερικό της Γερμανίας συμβαίνει αυτό ακριβώς που αρνείται το Βερολίνο να εφαρμόσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «τα χρήματα των πλούσιων Βαυαρών ρέουν προς τα φτωχά ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια».
Προειδοποιεί πως «ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, κατά λογική ακολουθία θα συμβεί και για την Πορτογαλία» ενώ εκτιμά ότι εάν η κρίση μεταδοθεί σε Ιταλία και Ισπανία «αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε νωρίτερα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, E. Nowotny.
Βεβαίως η κατοχή των ελληνικών ομολόγων ενέχει κινδύνους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα να συμμετάσχει η ΕΚΤ στο πρόγραμμα απομείωσης του χρέους, το PSI, αναφέρει ο Nowotny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης