Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περιμένουν κίνηση εμπλοκής της ΕΚΤ στο PSI+ οι αναλυτές των ING, Deutsche Bank, Commerzbank και Berenberg Bank – Πρώτα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με τους ιδιώτες και μετά θα αποφασίσει η ΕΚΤ

Περιμένουν κίνηση εμπλοκής της ΕΚΤ στο PSI+ οι αναλυτές των ING, Deutsche Bank, Commerzbank και Berenberg Bank – Πρώτα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με τους ιδιώτες και μετά θα αποφασίσει η ΕΚΤ
Πρώτα θα περιμένει να συμφωνήσουν οι ιδιώτες πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση για το PSI και μετά η ΕΚΤ θα ανοίξει τα χαρτιά της, σύμφωνα με τους αναλυτές της ING Group και της Deutsche Bank.
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κορυφώνονται, ερωτηματικά παραμένουν για το αν η ΕΚΤ θα συμμετάσχει τελικά στο PSI, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η απομείωση που επιτευχθεί δεν είναι ικανή να θέσει υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος δεν αποκλείεται να συμμετάσχει τελικά η ΕΚΤ. Μέχρι τώρα, όμως, η στάση της είναι ουδέτερη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι ιδιώτης πιστωτής.
«Οι πολιτικοί δεν μπορούν στην παρούσα χρονική στιγμή να πείσουν την ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI», αναφέρει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, ο οποίος προσθέτει ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να μην αναμειχθεί στο πρόγραμμα. Ωστόσο, στο τραπέζι παραμένει η ιδέα να μην αποκομίσει κέρδη, αλλά να ανταλλάξει τα ήδη αγορασμένα ελληνικά ομόλογα της στην τιμή που τα απέκτησε, δηλαδή κοντά στο 70. Την ίδια άποψη εκθέτει και ο Michael Schubert της Commerzbank, ο οποίος θεωρεί ότι ήδη πρέπει να έχει εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχονται οι Ευρωπαίοι.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να δεσμευτεί να πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ακριβώς στην τιμή που τα απέκτησε», αναφέρει και ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank. Είναι μία μέση λύση, αν δεν θέλουν να εμπλακεί ο EFSF ή η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει από τη μεριά του ο Mohit Kumar της Deutsche Bank αναφέροντας ότι συμφωνεί με την άποψη της ING και της Berenberg Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης