Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία κυβέρνησης - Τρόικας για μέτρα 1,5 δισ. ευρώ το 2011 - Στο 9,2% το περσινό έλλειμμα, λέει η κυβέρνηση - Τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup

Συμφωνία κυβέρνησης - Τρόικας για μέτρα 1,5 δισ. ευρώ το 2011 - Στο 9,2% το περσινό έλλειμμα, λέει η κυβέρνηση - Τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup
Καταρχήν συμφωνία για μέτρα αξίας 1,5 δις. ευρώ που θα διορθώνουν τις αστοχίες στον προϋπολογισμού του 2011, επετεύχθη χθες μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews».
Το ύψος του πακέτου οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η τρόικα κατεβάζουν το έλλειμμα του 2011 στο 9,1% με 9,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 9,5%. Εν τούτοις, παραμένει αρκετά υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 8,5% που προέβλεπε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2012.
Η απόκλιση του 0,7% , κυρίως λόγω των εσόδων από το τέλος ακινήτων (πλησιάζουν τα 2,5 δις. ευρώ) διαμορφώνει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων για το 2011 στα 1,5 δις. ευρώ.  Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν στο «bankingnews» ότι το βάρος θα πέσει στον περιορισμό των κρατικών δαπανών και συγκεκριμένα στις δαπάνες υγείας (φαρμακευτική δαπάνη και νοσοκομειακή περίθαλψη) και στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Έχει ήδη ανακοινωθεί από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο η απόφαση για τη μείωση στα 2,88 δις.  ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης που θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους τα ασφαλιστικά Ταμεία.  Το ποσό αυτό που αναλογεί σε 240 εκατ. ευρώ το μήνα αφορά τις δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Χθες βράδυ πάντως ο κ. Βενιζέλος μετείχε  στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Κουτρουμάνης με την Τρόικα για τα εργασιακά. Στη συνάντηση με τους ξένους βρέθηκαν τα καυτά θέματα του κατώτατου μισθού, του 13ου και του 14ου μισθού, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και η άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.
Σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα συμπληρωματικά μέτρα του 2012 που ζητά η Τρόικα εξαιτίας της μεγαλύτερης επιβράδυνσης που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση εκτιμάται ότι το 2012 θα φθάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2,5% που είχε εκτιμήσει αρχικά η κυβέρνηση.  
Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει ήδη κατρακυλήσει στα 215,1 δισ. ευρώ από 217,7 δισ. ευρώ που αποτελούσε την τελευταία εκτίμηση της Τρόικας. Τα νέα μέτρα πρόκειται να παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup  και αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ που προϋποθέτει η εν λόγω συμφωνία.
Εφόσον επικυρωθούν από το Eurogroup  τότε συμπεριληφθούν στο «μικρό» Μνημόνιο το οποίο θα περιέχει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα (conditionality) για το PSI.
Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο έως τον Ιούνιο, στο οποίο θα κωδικοποιούνται  τα μέτρα και πολιτικές έως το 2014. Αμφότερα τα κείμενα καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης