Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αύριο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών - «Εμπλοκή» λόγω αδιαλλαξίας της τρόικας - Μέτρα-φωτιά και γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών απαιτούν οι δανειστές

Αύριο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών - «Εμπλοκή» λόγω αδιαλλαξίας της τρόικας - Μέτρα-φωτιά και γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών απαιτούν οι δανειστές
Χθες αργά τη νύχτα έγινε γνωστό ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τελικά δε θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά μετατίθεται για το Σάββατο, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα δε θα ολοκληρωθεί, όπως αναμενόταν, σήμερα η διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε ο Λ. Παπαδήμος να θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών το κείμενο με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Οι λόγοι της αναβολής δεν έγιναν γνωστοί καθώς το μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να τηρήσει χαμηλούς τόνους μιλώντας για «κάποια τυπικά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν».
Πηγές όμως από τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μιλούσαν για εμπλοκή «λόγω της απόλυτης αδιαλλαξίας της τρόικας». Αδιαλλαξία που δημιουργεί πρόβλημα στις ηγεσίες των κόμματων για την στάση που θα τηρήσουν στην σύσκεψη, καθώς στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες αλλά και στην εκλογική τους βάση πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για μέτρα απόλυτης εξαθλίωσης και ζητούν κινήσεις αντίστασης.
Παράλληλα, ακόμη και αν συμφωνήσουν οι ηγεσίες των κομμάτων, τίποτα δεν αποκλείει αντάρτικο βουλευτών στα σκληρά μέτρα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να λειτουργεί καν η κομματική πειθαρχία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν γραπτές εγγυήσεις από τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτός δείχνει να είναι ένας από τους λόγους αναβολής της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Τις δεσμεύσεις αυτές απαιτούν να έχουν την Δευτέρα στην συνεδρίαση του Εurogroup ως συνοδευτικό κείμενο στην έκθεση της τρόικα και το νέο οικονομικό πρόγραμμα (τα νέα μέτρα).
Με δεδομένο ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΛΑΟΣ έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί την υπογραφή κειμένου δεσμεύσεων τονίζοντας ότι έτσι καταλύεται το ελληνικό κοινοβούλιο, η εξέλιξη αυτή, αν δεν κατορθώσει ο Λ. Παπαδήμος να την ανατρέψει, δημιουργεί σοβαρό κυβερνητικό πρόβλημα, με απροσδιόριστες συνέπειες, ακόμη και μια μείζονα κυβερνητική κρίση στη χώρα.

Μέτρα – φωτιά απαιτεί η τρόικα


Την αποδοχή καταλόγου ενός με 13 σκληρά μέτρα αξιώνει η τρόικα από την κυβέρνηση. Σε αυτά συγκαταλέγονται απολύσεις στο Δημόσιο, ψαλίδισμα του κατώτατου μισθού και περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», τα 13 μέτρα που απαιτεί η τρόικα είναι τα εξής:

1. Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις
2. Εξορθολογισμός των πρόσθετων αμοιβών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στη γενική κυβέρνηση (ΔΕΚΟ)
3. Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων
4. Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων
5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%
6. Πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι αστοχίες του περσινού προϋπολογισμού
7. Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια.
8. Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%.
9. Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
10. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ελαστικοποίηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
11. Αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
12. Αλλαγή πλαισίου για τη... διευκόλυνση των απολύσεων και τη μείωση αμοιβών στις τράπεζες.
13. Ψήφιση νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης έως τα τέλη Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης