Τελευταία Νέα
Ελλάδα

FT: Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης οδηγούν την Ελλάδα στην χρεοκοπία - Βήμα πίσω δεν κάνει η Τρόικα - Πλησιάζει η λήξη του περίφημου ομολόγου των 14,4 δισ.

FT: Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης οδηγούν την Ελλάδα στην χρεοκοπία - Βήμα πίσω δεν κάνει η Τρόικα - Πλησιάζει η λήξη του περίφημου ομολόγου των 14,4 δισ.
(upd) Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία οδηγούν την Ελλάδα οι επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Οι ηγέτες των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ "πάνε κόντρα" στις αξιώσεις των διεθνών δανειστών και τα νέα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα την αναβολή της έγκρισης του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Χωρίς την έγκριση, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας με τη λήξη του ομολόγου στις 20 Μαρτίου.
Οι επικεφαλής της Τρόικας, έχουν ζητήσει από την Ελλάδα νέες περικοπές μισθών ύψους 27% και απολύσεις, πριν συμφωνήσουν για το πακέτο των 130 δισ. Το δημοσίευμα τονίζει ωστόσο ότι οι επικεφαλής των τριών κυβερνητικών κομμάτων, είναι απρόθυμοι να στηρίξουν νέες απολύσεις.
Βήμα πίσω δεν κάνει φυσικά ούτε η Τρόικα, η οποία δεν δέχεται την πρόταση για 3ετές πάγωμα μισθών και μέιωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%. Οι FT επισημαίνουν ότι η ελληνική χρεοκοπία θα επιφέρει ντόμινο σε Ιταλία και Ισπανία και νέο γύρο αναβρασμού στις αγορές, καθώς και υποβάθμιση των Αθηνών.
Όπως επιβεβαιώνει ο J. Chambers, κορυφαίος αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+) η αξιολόγηση της Ελλάδας πρέπει να υποβαθμιστεί στην κλίμακα D (default).
Νωρίτερα στο μεταξύ, στην επιτυχή ολοκλήρωση αλλά και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα από το μέτωπο των Βρυξελλών συμφώνησαν οι ισχυροί της ευρωζώνης. Πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Jan Kees De Jager, εξέφρασε την δυσαρέσεσκεια του για την πρόοδο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι γαι να καταστεί το χρεός της χώρας βιώσιμο θα χρειαστεί σημαντικό κούρεμα ομολόγων.
Οι ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν στους έχοντες όρους το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ δεσμέυτηκαν να διεξάγουν εκ νέου συναντήσεις.
Πιο αναλυτικά, νωρίτερα οι Υπ. Οικονομικών των 4 χωρών της ευρωζώνης με την υψηλότερη αξιολόγηση ΑΑΑ, είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και οι ομόλογοί του εκ Φινλανδίας, Ολλανδίας και Λουξεμούργου συναντήθηκαν κατά το μεσημέρι για να συζητήσουν την επικαιρότητα της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση -επομένως και το θέμα του PSI.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ασκεί πίεση στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας - δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης - στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ύψος του δανείου στην Ελλάδα πρέπει να υπερβεί τα 130 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη προθεσμία στην Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Στο μεταξύ, με το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel για την πραγματοποίηση συζητήσεων για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Παράλληλες ξεχωριστές συναντήσεις θα έχουν και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.
Βασικό θέμα θα είναι η δημοσιονομική σύγκλιση καθώς και άλλα διεθνή ζητήματα.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης