Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση - Εχθρικό το κλίμα στις Βρυξέλλες- Βενιζέλος: Υπάρχει συμφωνία στα βασικά ζητήματα για το PSI+

Παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση - Εχθρικό το κλίμα στις Βρυξέλλες- Βενιζέλος: Υπάρχει συμφωνία στα βασικά ζητήματα για το PSI+
(upd15)Δεν αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για τα νέα μέτρα, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - με μπροστάρη τη Γερμανία - ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια και περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, το κλίμα στις Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εχθρικό, καθώς όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αμφισβητείται τόσο η επίτευξη συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, όσο και η κανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.
"Η Ελλάδα έχει καταλήξει σε μία ισχυρή, αξιόπιστη συμφωνία με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα αλλά χρειάζεται ακόμα η υπογραφή των υπουργών, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει παράλληλα συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές για τα βασικά ζητήματα του PSI+. "Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη από το Eurogroup για να προχωρήσουμε", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα είναι πολύ ενθαρρυντικά, δήλωσε σχολιάζοντας τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, η οποία επίσης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Eurogroup.
"Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έρχεται η καταστροφή", σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
"Στη διάρκεια του Eurogroup θα υπάρξει εξονυχιστική συζήτηση για την ελληνική περίπτωση, αλλά άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική βουλή να μας πείσουν πως μπορούν να τα καταφέρουν", ανέφερε ο επίτροπος οικονομίας της EE, Ο. Rehn.
"Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα. Πρέπει να διασφαλιστεί πως το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας μειώνει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2010. Αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο. Η ελληνική συμφωνία για την περικοπή των δαπανών δεν φαίνεται να πληροί τους όρους για το πακέτο διάσωσης", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble.
"Eπιθυμώ μηνιαίες αναφορές για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε η Αυστριακή ομόλογός του, M. Fekter.
"Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Πρέπει πρώτα να δούμε τι θα αποφανθεί η τρόικα για την ελληνική οικονομία", σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, J. Κees De Jager.
"Δεν είμαι βέβαιος πως έχει επιτευχεθί ελληνική συμφωνία", υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, M. Νοοnan.


Στο παρά ένα η συμφωνία των κομμάτων των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα

Στο παρά ένα επετεύχθη τελικά συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Κατά τις πληροφορίες, από τα 625 εκατ. που υπολείπονταν για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας, θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις και τα υπόλοιπα από κωδικούς του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών:

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν' όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το έντονο παρασκήνιο και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις έως τα ξημερώματα


Χωρίς την οριστική συμφωνία για τα μέτρα που απαιτεί για τη νέα δανειακή σύμβαση η τρόικα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι προβλέπουν πως σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα λάβουν αποφάσεις για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, σε συμφωνία για όλα τα θέματα, πλην ενός, αυτό των συντάξεων, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και διήρκησε περίπου 7,5 ώρες. Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να κλείσει τη διαπραγμάτευση εντός της νύχτας με την τρόικα, που προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών....

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Να σημειωθεί εδώ πως η ανωτέρω ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του ΛΑΟΣ - στο σημείο οι αρχηγοί συμφώνησαν σε όλα πλην ενός - και για το λόγο αυτό εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με τη φράση "ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις".

Τις διαφωνίες στο θέμα των συντάξεων αποκάλυψε κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "για 7 ολόκληρες ώρες συζητούσαμε για τις συντάξεις". Κατά τις πληροφορίες, έντονη ήταν η διαφωνία των κ. κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε τη μείωση των επικουρικών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά της μείωσης των κύριων συντάξεων.

Σαμαράς: Διαπραγματευόμαστε σκληρά για τον απλό συνταξιούχο
"Ξέρω ότι, για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά. Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι' αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι' αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω", ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Καρατζαφέρης: Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει
"Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι - το σωστό - εις όλην την ζωή του", δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
"Η χώρα βρίσκεται σε δοκιμασία δεν μπορώ να δώσω μία απάντηση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας τα επόμενα 40-50 χρόνια. Γνωστοποίησα τις αντιρρήσεις μου από την πρώτη ώρα της σύσκεψης. Έμεινα μέχρι να τελειώσει για να συμπαρασταθώ στον αγώνα του Σαμαρά για τις επικουρικές" ανέφερε σε νέα δήλωσή του λίγο αργότερα.
Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στο αίτημά του για έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το σύννομο των μέτρων καθώς και πως αυτά τα μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Πρόσθεσε στη συνέχεια πως δήλωσε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ότι "όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε είμαι μαζί σας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης