Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κλιμάκιο της τρόικας έρχεται 14 Ιουνίου στην Αθήνα - Πότε θα δοθεί η β' δόση - Ανησυχούν οι Γερμανοί για τις αποκρατικοποιήσεις

Κλιμάκιο της τρόικας έρχεται 14 Ιουνίου στην Αθήνα - Πότε θα δοθεί η β' δόση - Ανησυχούν οι Γερμανοί για τις αποκρατικοποιήσεις
Κρατικά έσοδα αλλά και δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων  θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της τρόικας, κλιμάκιο του οποίου καταφθάνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.
Αυτό θα αποτελείται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αποστολή του μεικτού κλιμακίου είναι να προετοιμάσει το υλικό, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η πρώτη τριμηνιαία απολογιστική έκθεση για την πορεία εφαρμογής του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας.
Τη σύνταξή της θα αναλάβει η Κομισιόν, με βάση, όμως, τα στοιχεία που θα της προσκομίσει η συγκεκριμένη αποστολή.
Η έκθεση της Κομισιόν, εφόσον δεν αφήνει κάποιους προβληματισμούς για τα βήματα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και την  πρόοδο που συντελείται στο πρόγραμμα  των μεταρρυθμίσεων, θα ανάβει το «πράσινο φως» για την  εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου που θα φθάνει τα 9 δις. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
•             Τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχεδίου  δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
•             Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
•             Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου.
•             Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο.  
•             Έως το τέλος του 2010 θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου  που θα κυμαίνεται στο ίδιο ύψος με την δεύτερη ( 9 δισ. ευρώ).
Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις που θα τεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, σε αυτές περιλαμβάνονται:
•             Το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες , που προβλέπει την  υποχρεωτική δημοσίευση των στοιχείων του προϋπολογισμού για τα έσοδα και τις δαπάνες, καθώς και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών
•             Η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα ενισχύσει με 10 δισ. τα κεφάλαια των τραπεζών και
•             To σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, με κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, πώληση των περιουσιακών στοιχείων και αύξηση εισιτηρίων.
Του μεικτού κλιμακίου της τρόικας  θα προηγηθεί η επίσκεψη στην Ελλάδα της πολυπληθούς αποστολής του ΔΝΤ .
Έργο της 20μελούς επιτροπής του Ταμείου (technical assistant team) είναι να ελέγξει  την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα σε σχέση με αυτά που πρότειναν τον Απρίλιο - κατά την προηγούμενη τεχνικού χαρακτήρα επίσκεψή τους - και να επικαιροποιήσουν μέρος των προτάσεών τους.
Πρόκειται για το ίδιο κλιμάκιο του Ταμείου που είχε έρθει πριν από σαράντα μέρες στην χώρα μας για να μελετήσει τις αρρυθμίες που παρουσιάζει ο μηχανισμός συλλογής των φόρων και περιορισμού των κρατικών δαπανών.           
Έμφαση θα δοθεί στην κρατική σπατάλη με τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου να θεωρούν  ότι κάποια στιγμή πρέπει να «τελειώσει το παιγνίδι» με τις συνεχείς  υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες
Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει επισκέψεις σε τέσσερα Υπουργεία, Οικονομικών Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Υποδομών που απορροφούν και το μεγαλύτερο ύψος των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι Γερμανοί προβληματίζονται για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα


Στα πρώτα θέματα του γερμανικού τύπου βρίσκεται το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Από την ελληνική κρίση σε μια διαφορετική Ευρώπη με αβέβαιες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς τονίζει ότι «την ώρα που πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, όλο και περισσότερα στελέχη των χρηματοοικονομικών αγορών ασχολούνται με το ενδεχόμενο μιας ύφεσης που θα συνοδεύεται από αποπληθωρισμό. Η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι μια προσωρινή ανακούφιση. Οι ουσιαστικές δυσκολίες παραμένουν άλυτες».
Η  Frankfurter Rundschau αναφέρει ότι «Η Ελλάδα ιδιωτικοποιεί», καθώς ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της εφημερίδας, τονίζει ότι «είναι άγνωστο αν θα βρεθούν αγοραστές και κατά πόσο θα είναι πρόθυμοι να δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά». Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται προς πώληση σημειώνουν απώλειες και φέρει τα παραδείγματα των Ταχυδρομίων και της Trainose.


Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης