Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H πτώση του ευρώ θα διασώσει από την χρεοκοπία την Ελλάδα; Roubini: Δώστε έξι μήνες περιθώριο στην Ελλάδα

H πτώση του ευρώ θα διασώσει από την χρεοκοπία την Ελλάδα; Roubini: Δώστε έξι μήνες περιθώριο στην Ελλάδα
(upd2)Νέο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Νέα χαμηλά κατέγραψε  το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,1877 στην Άπω Ανατολή και τώρα βρίσκται οριακά υψηλότερα των 1,9 δολαρίων. Το ευρώ σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου 1,3850. Χαμηλό 8,5 ετών σε σχέση με το γεν 108,05 και χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2008 σε σχέση με την στερλίνα 0,8240. Το ευρώ έχει εμφανές πρόβλημα λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης και μια περαιτέρω υποχώρηση του φαντάζει πιθανή..
Τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαμε για «ασφυκτικές πιέσεις» και «απανωτά πλήγματα». Όμως τώρα και αυτές οι φράσεις μοιάζουν πλέον «λίγες» και «μικρές», προκειμένου να περιγράψουν το έντονο «σφυροκόπημα» που δέχεται από μέρα σε μέρα - ή για να είμαστε πιο σωστοί – από λεπτό σε λεπτό το ενιαίο νόμισμα, που το τελευταίο διάστημα όχι μόνο μοιάζει ανήμπορο να ανακάμψει, αλλά τίποτα και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει την ελεύθερη πτώση στην οποία έχει επιδοθεί....
Κι ενώ οι φόβοι για την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν αρκετά μέλη της Ευρωζώνης δεν λένε να καταλαγιάσουν, το τελευταίο «χτύπημα» για το ευρώ ήρθε από μια χώρα, μέλος της ΕΕ μεν, που δεν χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα δε. Δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων ότι λίγο πολύ η Ουγγαρία ενδέχεται να είναι η επόμενη Ελλάδα έστειλαν στα τάρταρα το ευρώ.
«Η σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου το ερχόμενο έτος ενδέχεται να είναι η σωτηρία της νομισματικής ένωσης, καθώς με αυτό τον τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές» δήλωσε από την Ιταλία το περασμένο Σάββατο (5 Ιουνίου) ο διάσημος οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini.
«Η πτώση της αξίας του ευρώ αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αποφυγής της διάλυσης της νομισματικής ένωσης. Τους ερχόμενους 12 μήνες το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει περισσότερο» πρόσθεσε ο γνωστός καθηγητής.
«Εάν θέλετε η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία (γνωστές και ως PIIGS) να παραμείνουν στη νομισματική ένωση και όχι να δουν την πόρτα της εξόδου από αυτή, η μόνη λύση να ανακτήσουν τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα είναι η αδυναμία του ευρώ» σημείωσε επίσης.
Που θα φτάσει το ευρώ;
«Το επόμενο στάδιο για το ευρώ είναι το χαμηλό του Οκτωβρίου του 2005, δηλαδή στα 1,18 δολάρια» εκτιμά ο Bruce Zaro, αναλυτής της Delta Global Advisors. «Η προοπτική είναι αρνητική για το ενιαίο νόμισμα και θετική υπέρ του δολαρίου» συμπληρώνει.
Την ίδια ώρα, σε νέα μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία του ευρώ προχώρησε η Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, καθώς τοποθέτησε εκ νέου το ευρωπαϊκό νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2003, ήτοι στα 1,16 δολάρια.
H ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στα 1,16 δολάρια έως το τέλος του 2010, υποστηρίζουν επίσης οι αναλυτές της Morgan Stanley, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 1,12 δολάρια στο α’ τρίμηνο του 2011.
Ορόσημο για την ανάκαμψη του ευρώ θεωρεί τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού κεφαλαίου, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, η Mizuho Corporate Bank, καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι θα υπάρχει επίσπευση της στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών μελών.
Ο αναλυτής της ιαπωνικής τράπεζας, Daisuke Karakama, θεωρεί ότι το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε στις 10 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η αρχή ώστε να δρομολογηθεί η δημιουργία του ταμείου, αλλά το ευρωπαϊκό νόμισμα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους να διαπραγματεύεται στα 1,10 δολάρια.
Η BNP Paribas εκτιμά ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου μπορεί να βρίσκεται και κάτω από το 1 προς 1.
Μια πιο αισιόδοξη άποψη για την πορεία του ευρώ εκφράζει, την ίδια ώρα, ο Warren Mosler, οικονομολόγος και ιδρυτής της AVM, που εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν λάβει αρκετές χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα ωθήσουν ξανά το ευρώ στα επίπεδα των 1,50 – 1,60 δολαρίων, ενώ η Barclays εκτιμά ότι στο τέλος του έτους το ευρώ θα ανακάμψει και θα διαπραγματεύεται στα 1,25 δολάρια.

Roubini: Δώστε έξι μήνες περιθώριο στην Ελλάδα


«Να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο έξι  μηνών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» δήλωσε  ο Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil. Ο Roubini τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεθοδευμένη αναδιάρθρωση του χρέους σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο» ενώ συμπλήρωσε ότι «η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει μέσω της ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν πιο μακροπρόθεσμη λήξη και χαμηλότερο επιτόκιο».
Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το αδύναμο ευρώ λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας αν και πιστεύει ότι, σε δυο με τρία χρόνια, η αγορά θα «επιτεθεί» στο δολάριο.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης