Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κλειδώνει» στο 14,2% το ποσοστό της αναθεώρησης του ΑΕΠ

«Κλειδώνει» στο 14,2% το ποσοστό της αναθεώρησης του ΑΕΠ
Στο 14,2% ανέρχεται το ποσοστό της αναθεώρησης του ΑΕΠ που θα αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και αναμένεται να λάβει την τυπική έγκριση της Τρόικας, κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει έως το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα.
Η  απόφαση αναθεώρησης του ΑΕΠ βασίζεται στην αύξηση του εθνικού πλούτου, που προκύπτει κυρίως από την τεράστια παραοικονομία, όπως αποκαλύπτεται από το κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Η παραοικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 25% του ΑΕΠ ή τα 60 δισ. ευρώ. Αυτό που επιχείρησε και δεν πέτυχε το οικονομικό επιτελείο κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως προς τη συμβολή της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία πιθανότητα θα το πετύχει τώρα με την αύξηση του ΑΕΠ.
Η αναθεώρηση του ΑΕΠ αναμένεται να εξελιχθεί σε καθοριστικής σημασίας απόφαση, καθώς θα λειτουργήσει σε όφελος του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποβάλει μέσα στο καλοκαίρι αίτημα αναθεώρησης του ΑΕΠ σε ποσοστό 14,2%.
Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κέρδος 2,7 δισ. ευρώ για το έλλειμμα, περιορίζοντάς το στα 18,984 δις.  ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ από τα επίπεδα του 8,1%  που έχει τεθεί για φέτος.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα γίνουν στατιστικά πλουσιότεροι αφού η αναθεώρηση κατά 14,2% θα  «καταπιεί»  την ύφεση του 4%  που εκτιμάται για φέτος και  θα οδηγήσει το ΑΕΠ στα 267,758 δισ. ευρώ από 234,464 δις. ευρώ. που εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν με ύφεση 4%. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί στο 122,5% του ΑΕΠ, αντί του 133,3%.
Το αρνητικό της ιστορίας αυτής είναι ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει αναδρομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η αναθεώρηση κατά 9,6% του 2006 είχε κοστολογηθεί σε 1,1 δισ. ευρώ εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΣΥΕ σχεδιάζει η νέα αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών που θα έχει ως έτος βάσης το 2005 να γίνει σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα (το 2006) πρότεινε αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% και η Κομισιόν ενέκρινε αναθεώρηση κατά 9,6%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης