Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα…ψηφίστε το νέο μνημόνιο, δώστε έγγραφες διαβεβαιώσεις και θα τα ξαναπούμε στις 15 Φεβρουαρίου – Εχθρικό κλίμα αντιμετώπισε η Ελλάδα - Ζητούν υπογραφές από τους πολιτικούς αρχηγούς

  Το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα…ψηφίστε το νέο μνημόνιο, δώστε έγγραφες διαβεβαιώσεις και θα τα ξαναπούμε στις 15 Φεβρουαρίου – Εχθρικό κλίμα αντιμετώπισε η Ελλάδα - Ζητούν  υπογραφές από τους πολιτικούς αρχηγούς
(upd)Προκλητική και απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση του Eurogroup προς την Ελλάδα. Ως βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν εγκρίσεις για την νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ ευρώ έθεσε ο Juncker ο επικεφαλής του Eurogroup την ψήφιση του νέου μνημονίου από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μάλιστα έστειλε ένα μήνυμα στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και ειδικά τον κυβερνητικό σχηματισμό,  πρώτα ψηφίστε και εν συνεχεία σε νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου την ερχόμενη Τετάρτη θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Ταυτόχρονα όπως δήλωσε ο έλληνας υπουργός οικονομικών E. Bενιζέλος το Eurogroup ζήτησε έγγραφες δεσμεύσεις και ρήτρες από τους πολιτικούς αρηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό ότι συμφωνηθεί θα τηρηθεί κατά γράμμα. Ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία στο Eurogroup και εστιάστηκε στις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν.
Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, "δυστυχώς το Eurogroup δεν έλαβε την τελική απόφασή του για την έγκριση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο με την επίσημη έναρξη και φυσικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις δημόσιου χρέους, δηλαδή από το 47% του ΑΕΠ σε δημόσιο χρέος.  
Το Eurogroup σήμερα δεν έλαβε την τελική θετική απόφαση καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες, αντιρρήσεις βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα, πλήρως, τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός
στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.  
Το κυριότερο όμως είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού.
Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή:
Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.
Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός Ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας. Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον.
Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον «καλό» για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς.  
Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις.  
Θα ενημερώσω διεξοδικά τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανήκω και φυσικά ολόκληρη τη Βουλή των Ελλήνων, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ο λαός, ο κάθε πολίτης, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για να μπορεί να κάνει ελεύθερα την στρατηγική και ιστορική επιλογή, την οποία πρέπει να κάνει ο καθένας και ατομικά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν συλλογικά.  
Αυτά που πρέπει να γίνουν από τώρα έως την άλλη Τετάρτη συνιστούν μία στρατηγική επιλογή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε, γιατί φθάσαμε εδώ, γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις,
γιατί ταλαιπωρούμαστε όπως ταλαιπωρούμαστε σαν λαός, όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και ηθικά. Και πρέπει να ξαναβρούμε την προοπτική μας, πρέπει να ξαναβρούμε έναν ορίζοντα ιστορικό ώστε να μπορούμε να κατευθύνουμε σωστά τα βήματά μας.  
Αυτό είναι το συμπέρασμα από το σημερινό Eurogroup.  Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, όλα τα στοιχεία που συνιστούν τον ελληνικό δημόσιο βίο, όλα βρέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup. Εκτιμήσεις για τον συσχετισμό των πολιτικών
δυνάμεων, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ερωτήματα για τη στάση όλων των κομμάτων και όχι μόνο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ερωτήσεις για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, για το ρόλο των επιχειρήσεων, για το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε εργαζόμενος την ευθύνη του σε σχέση με τον κάθε άνεργο. Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον δικό τους ρόλο πέρα από τις ευθύνες, τις αναμφισβήτητες  και κολοσσιαίες, του πολιτικού κόσμου. Όλα βρέθηκαν στο τραπέζι. Διότι πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα.
Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα στη Βουλή με ψήφο τις επόμενες ημέρες. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι τώρα πρέπει να προταχθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε όλοι την επιλογή μας".
Ο Juncker με σχετικά προκλητικό τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ούτως η άλλως δεν αναμενόταν να υπάρξει  οριστική συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για τα νέα μέτρα, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - με μπροστάρη τη Γερμανία - ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια και περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, το κλίμα στις Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε  τουλάχιστον εχθρικό, καθώς όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αμφισβητείται τόσο η επίτευξη συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, όσο και η κανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.
"Η Ελλάδα έχει καταλήξει σε μία ισχυρή, αξιόπιστη συμφωνία με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα αλλά χρειάζεται ακόμα η υπογραφή των υπουργών, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει παράλληλα συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές για τα βασικά ζητήματα του PSI+. "Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη από το Eurogroup για να προχωρήσουμε", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα είναι πολύ ενθαρρυντικά, δήλωσε σχολιάζοντας τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, η οποία επίσης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Eurogroup.
"Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έρχεται η καταστροφή", είχε σχολιάσει  από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
"Στη διάρκεια του Eurogroup θα υπάρξει εξονυχιστική συζήτηση για την ελληνική περίπτωση, αλλά άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική βουλή να μας πείσουν πως μπορούν να τα καταφέρουν", ανέφερε ο επίτροπος οικονομίας της EE, Ο. Rehn.
"Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα. Πρέπει να διασφαλιστεί πως το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας μειώνει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2010. Αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο. Η ελληνική συμφωνία για την περικοπή των δαπανών δεν φαίνεται να πληροί τους όρους για το πακέτο διάσωσης", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble.
"Eπιθυμώ μηνιαίες αναφορές για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε η Αυστριακή ομόλογός του, M. Fekter.
"Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Πρέπει πρώτα να δούμε τι θα αποφανθεί η τρόικα για την ελληνική οικονομία", σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, J. Κees De Jager.
"Δεν είμαι βέβαιος πως έχει επιτευχεθί ελληνική συμφωνία", υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, M. Νοοnan.

Στο παρά ένα η συμφωνία των κομμάτων των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα

Στο παρά ένα επετεύχθη τελικά συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Κατά τις πληροφορίες, από τα 625 εκατ. που υπολείπονταν για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας, θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις και τα υπόλοιπα από κωδικούς του υπουργείου Άμυνας.

"Η ευρωζώνη απέρριψε τον ελληνικό προϋπολογισμό – Θέτει νέα σειρά αιτημάτων και ορίζει μία πιεστική προθεσμία"

Με μία νέα σειρά αιτημάτων και μία πιεστική προθεσμία «έστειλαν» πίσω στην Αθήνα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, μετά τη λήξη των Εργασιών του Eurogroup, απορρίπτοντας τον ελληνικό προϋπολογισμό που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, με την ελπίδα να εξασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ, σχολιάζουν οι Financial Times.
Σε αντάλλαγμα με την επικύρωση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, με το οποίο θα αποφύγει μία χαοτική χρεοκοπία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κόμισε περικοπές, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που, ωστόσο, που χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπαρκείς» από το Eurogroup, σύμφωνα με την εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης