Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπουργικό συμβούλιο: Από τα ειδικά μισθολόγια και τα κονδύλια της Άμυνας θα καλυφθεί το κενό των 325 εκατ. ευρώ - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr

Υπουργικό συμβούλιο: Από τα ειδικά μισθολόγια και τα κονδύλια της  Άμυνας θα καλυφθεί το κενό των 325 εκατ. ευρώ - Πλήρης επιβεβαίωση του  bankingnews.gr
Σε συμφωνία για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ που υπολείπονται κατέληξαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Κατά τις πληροφορίες, τα 325 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας και την επιτάχυνση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.
Παράλληλα, αποφασίστηκε μείωση 20% στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ και μείωση 15% μεσοσταθμικά σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Τα σχέδια για το κενό των 325 εκατ. ευρώ - Νωρίτερα οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια; - Περικοπές δαπανών στους ΟΤΑ

Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μπαίνουν οι δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το «κενό» των  325 εκατ. ευρώ που της λείπει από το φετινό «πακέτο» δημοσιονομικής προσαρμογής. Εναλλακτικά, εξετάζεται να γίνουν νωρίτερα από τον Ιούνιο οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια (γιατρών, δικαστικών, καθηγητών Πανεπιστημίου, αστυνομικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό  μία «λίστα» με τις κατηγορίες των δαπανών από τις οποίες μπορεί να εξοικονομηθεί αυτό το ποσό.  
Τη «λίστα»  συνέταξε ο  Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος, προηγουμένως είχε κινητοποιήσει όλες τις διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ζητώντας από τους επικεφαλής να του υποβάλλουν προτάσεις  με τους τομείς των δαπανών για τους οποίους  υπάρχουν περιθώρια για νέες δραστικές περικοπές.
Στην αξιολόγηση που ακολούθησε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κράτησε  έδωσε ιδιαίτερη προσοχή  στην πρόταση ανώτερου δημοσιονομικού παράγοντα η οποία έκανε λόγο για περιστολή των κονδυλίων στους ΟΤΑ ενώ εναλλακτικά προτείνονταν  νέες μειώσεις μισθών για τους τοπικούς άρχοντες ( Νομάρχες, Δημάρχους, Αντιδημάρχους).
Θετικά είδε ο κ. Σαχινίδης και την εισήγηση  η οποία έκανε λόγο για ένα πρόωρο «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια.  Η τρόικα επέμενε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο νέο μνημόνιο ρητή δέσμευση για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.
Στο κείμενο προαναγγέλλεται μείωση ως το τέλος Ιουνίου για τα μισθολόγια γιατρών, δικαστικών, καθηγητών Πανεπιστημίου, αστυνομικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 650 εκατ. ευρώ. Ποσό που αναλογεί στο 0,3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τους πίνακες των ειδικών μισθολογίων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αποτέλεσαν βάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν περίπου 195.000 εργαζομένους στο Δημόσιο με τις εξής ακαθάριστες αποδοχές:
* 156.000 ένστολους με μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ.
* 22.240 γιατρούς με μέσες μηνιαίες αποδοχές 5.000 ευρώ.
* 11.920 καθηγητές Πανεπιστημίου με μέσες μηνιαίες αποδοχές 3.356 ευρώ.
* 4.215 δικαστικούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με μέσες μηνιαίες αποδοχές 6.270 ευρώ.
* 885 διπλωμάτες με μέσες μηνιαίες αποδοχές 6.500 ευρώ.
* Κληρικούς με μέσες μηνιαίες αποδοχές 4.540 ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα να γίνουν νωρίτερα αυτές οι μειώσεις. Σήμερα πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.
Τις αποφάσεις αυτές θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο αυριανό Eurogroup ( 15 Φεβρουαρίου) στο οποίο θα τεθεί προς έγκριση το νέο Μνημόνιο. Το Eurogroup είναι αυτό που θα δώσει την έγκριση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας  αλλά και για το PSI, βάσει και της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Στις 16 Φεβρουαρίου η επίσημη πρόταση για το PSI


Στις 15 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού νόμου.
Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για το PSI και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι.
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, με το γερμανικό κοινοβούλιο να εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στις 27 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει τα απαραίτητα εκείνα νομοσχέδια προς ψήφιση στην Βουλή.
Στις 5 Μαρτίου, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανταλλαγή των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως η ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων θα γίνει με ομόλογα του EFSF και αφορά τίτλους που διακρατούν ιδιώτες ύψους 200 δισ. ευρώ. Οι ζημίες των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» του χρέους θα καλυφθούν από ειδικό ταμείο.
Το μέσο επιτόκιο των νέων τίτλων εκτιμάται ότι θα είναι 3,4-3,6%%, με ειδική ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα προβλέπει την αύξηση του κουπονιού εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις του προγράμματος.
Η μείωση στην ονομαστική αξία (κεφάλαιο) του χρέους 200 δισ. ευρώ θα είναι 50% και για το υπόλοιπο 50%, το 15% θα δοθεί σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF και το 35% σε 30ετή ελληνικά ομόλογα.
Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους, ξεπερνά ελαφρά το 70%, αν και αυτό εξαρτάται εν μέρει από το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα επιλεχθεί. Ωστόσο, οι πραγματικές ζημίες των τραπεζών θα είναι μικρότερες τελικά, καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη για όλη διάρκεια των νέων ομολόγων (έως 30 χρόνια).

(Πρώτη ενημέρωση 07:19)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης