Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εκβιαστικά διλήμματα σκοπεύουν να θέσουν στην Ελλάδα οι "σκληροί" της ΕΕ με επίκεντρο τη Γερμανία: Ή υλοποιεί τα μέτρα ή θα δει την έξοδο από το ευρώ - Διαβεβαιώνουν για την ετοιμότητα σε περίπτωση χρεοκοπίας

Εκβιαστικά διλήμματα σκοπεύουν να θέσουν στην Ελλάδα οι
Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να δηλώνει ότι πλέον όλοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, και τον υπουργό οικονομικών του Λουξεμβούργου, να μην αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα έδινε στη χώρα μια νέα αρχή, παρότι δεν θα το προτιμούσε.
Ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης φαίνεται αποφασισμένος να βάλει πιο βαθιά το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας, και δε διστάζει ακόμη και να απειλήσει ή και να υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις ότι εάν δεν υπάρξουν έργα το ευρώ θα είναι παρελθόν για τη χώρα μας.  Η Γερμανία, με τη στήριξη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, ασκεί καθημερινά συνεχείς πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στους υπόλοιπους αδύναμους εταίρους της, ώστε να μην υπάρξει καμία δημοσιονομική απόκλιση. Σημειώνεται ότι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Jan Kees De Jager, τόνισε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί η Ελλάδα να λάβει περαιτέρω από το συμφωνηθέν ποσό των 130 δισ. ευρώ.
Σήμερα, είναι η συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής (European Working Group) του Eurogroup με τους Ευρωπαίους να μελετούν το νέο μνημόνιο που ενέκρινε η ελληνική Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Από εκεί θα δοθεί η έγκριση ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί θετικά ή όχι στην αυριανή συνεδρίαση.
Ακόμη όμως και αν περάσει από το Working Group το ελληνικό μνημόνιο, οι Γερμανοί πιθανότατα να αποφασίσουν να ασκήσουν νέες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας και νέες απαιτήσεις, παίρνοντας λαβή από τις συνεχείς αποτυχίες εφαρμογής των προηγούμενων προγραμμάτων. Μάλιστα, διαρροές κάνουν λόγο ότι ο σκληρός πυρήνας θέλει να δημιουργηθούν ρήτρες που να επιβάλλουν το δίλλημα στην Ελλάδα ή εφαρμογή των μέτρων ή έξοδος από το ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που δεν «καλυφθούν» οι δημοσιονομικοί στόχοι σε συγκεκριμένο χρόνο.
Επιπλέον αν και είναι έντονη δυσαρέσκεια αρκετών Ευρωπαίων παραγόντων για τη στάση της Γερμανίας, το Βερολίνο δε διστάζει να προωθεί και την πρόταση για τοποθέτηση Επιτρόπων στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα σε κρίσιμα υπουργεία για την τήρηση του προγράμματος. Θεωρείται δε ότι είναι αποφασισμένοι να τηρηθεί η γαλλογερμανική συνταγή ακόμη και αν αυτό σημάνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Βέβαια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο κ. Β. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της».
Ανέφερε ακόμη ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Υποστήριξε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε: «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου, όπως είπε, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Μάριο Μόντι μια ομάδα ειδικών. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Λουκ Φρίντεν, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τόνισε την αναγκαιότητα της πλήρους εφαρμογής του. Σε αντίθεση περίπτωση, προειδοποιεί ότι η Αθήνα θα αποκλείσει μόνη της τον εαυτό της από τη νομισματική ένωση.
Ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν τα σχέδια για το νέου προγράμματος της Ελλάδας, θα ικανοποιούν τους στόχους για το χρέος που απαιτεί το ΔΝΤ, αναφέροντας, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αναλάβει μεγαλύτερο διεθνή ρόλο στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό δίχτυ προστασίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης