Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δάνειο - "ανάσα" 20 δισ. από φόρους θα πάρει στην τριετία το Δημόσιο - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Δάνειο -
(upd) Είκοσι δισ. ευρώ θα μπούν στην τριετία 2010 – 2012 στα κρατικά ταμεία από επτά κατηγορίες φόρων. Πρόκειται για τα ποσά που προεισπράττει ο κρατικός προϋπολογισμός από επιχειρήσεις (εξαγωγικές, τουριστικές, κατασκευαστικές κλπ,) επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και από απλούς φορολογούμενους...
Τα επιστρέφει βέβαια τους δικαιούχους, εφόσον όμως προηγηθεί ο κατάλληλος φορολογικός έλεγχος ή τα συμψηφίζει με άλλες οφειλές που έχουν οι υπόχρεοι.
Ο χρόνος που γίνονται οι επιστροφές αυτών των φόρων έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον προϋπολογισμό αφού παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα ταμειακής διαχείρισης για την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρακράτηση του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μπορεί για τον προϋπολογισμό να φαίνεται ότι έχει αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, όμως οι εταιρίες που αναμένουν την επιστροφή οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους φόρους, όπως είναι του εισοδήματος, ο ΦΠΑ των αγροτών κλπ.  Στην χρηματοδότηση του προϋπολογισμού συμβάλουν και τα ποσά των επιδοτήσεων που ακόιμη χρωστά το Δημόσιο σε επιχειρηματίες και εταιρίες πληροφορικής που εντάχθηκαν σε προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και του επενδυτικού νόμου αλλά και σε εργολάβους που μετέχουν στην κατασκευή δημοσίων έργων.
Ειδικά στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου, η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων στα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών, έφθανε μέχρι και τους 18 μήνες!
Αναλυτικά, ο «δανεισμός¨του Δημοσίου προέρχεται από τις παρακάτω κατηγορίες φόρων:  
*        Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.   Από επανέλεγχο περνά η Εφορία όλες τις δηλώσεις με επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ.  Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπόχρεοι καλούνται να περάσουν οι ίδιοι από την Εφορία προκειμένου να δώσουν πρόσθετες εξηγήσεις για τα δικαιολογητικά των δαπανών που υπέβαλαν μαζί με την φορολογική δήλως. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή του φόρου εισοδήματος καθυστερεί σημαντικά αφού η Εφορία τσεκάρει και για οφειλές προηγούμενων ετών,   όπως για ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι εντολές του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να μην εκταμιεύεται κανένα ποσό αν πρώτα δεν ελεγχθεί ο πιστωτής (φορολογούμενος με επιστροφή φόρου), για να δυναμώσουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο φόρος εισοδήματος που επιστράφηκε το 2009  διαμορφώθηκε σε 1,115 δις. ευρώ.
*         Προκαταβολές φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις. «Φιλί ζωής» στα κρατικά έσοδα δίνουν οι επιχειρήσεις που με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκαταβάλουν σε ποσοστό 80% τον φόρο εισοδήματος. Το υπόλοιπο 20% καταβάλλεται με την εκκαθάριση της δήλωσης.  
·         Προκαταβολές φόρων για ενοίκια – εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα . «Προδάνειο» 1,137 δις. ευρώ πήρε το 2009 ο προϋπολογισμός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και από τους φορολογούμενους που έχουν υψηλά εισοδήματα από μισθωτές εργασίες και ελευθέρια επαγγέλματα.                        
*         Ενδοκοινοτικός ΦΠΑ. Οικονομική «ασφυξία» προκαλεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τις  επιστροφές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Το ύψος της επιστροφής ανέρχεται στα 400 – 450 εκατ. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να το επιστρέψει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις  που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο έως τα τελη Μαίου. Όμως τα ισχνά φορολογικά έσοδα οδήγησαν  τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην απόφαση να  «παγώσει» για τέσσερις μήνες τις επιστροφές και αφού πρώτα  διενεργηθεί  προσωρινός ή τακτικός έλεγχος.
*         ΦΠΑ αγροτών.  Στα 180 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του ΦΠΑ που καλείται να επιστρέφει φέτος στους αγρότες ( παραγωγοί, συνεταιριστικές οργανώσεις) το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Να σημειωθεί ότι οι Εφορίες ελέγχουν προσεκτικά όλες τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που υποβάλλουν οι αγρότες. Και σε περίπτωση που οι αγρότες εισπράττουν παράνομη  επιστροφή ΦΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το τριπλάσιο του επιστρεφόμενου φόρου.
*         Επιστροφή ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ταμειακή διαχείριση και στα  ποσά του ΦΠΑ που επιστρέφει στις τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση μπορεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι εφορίες επιστρέφουν μέσα σε ένα μήνα το 90% του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ (από δαπάνες κατασκευής παγίων, αγορά επενδυτικού εξοπλισμού και από διαφορά συντελεστών) και το υπόλοιπο 10% έπειτα από προσωρινό έλεγχο κι εντός της διαχειριστικής περιόδου υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης. Σε περίπτωση δε που διαπιστώνονται παραβάσεις, η επιστροφή διενεργείται κατόπιν τακτικού ελέγχου, που πρέπει να ολοκληρώνεται άμεσα.
*         Επιδοτήσεις έργων που εντάσσονται έργων που εντάσσονται σε αναπτυξιακούς νόμους – Γ’ ΚΠΣ ΕΣΠΑ.  Ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ τα ποσά των επιδοτήσεων που χρωστά το Δημόσιο σε επιχειρηματίες και εταιρίες πληροφορικής που εντάχθηκαν σε προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και του επενδυτικού νόμου αλλά και σε εργολάβους που μετέχουν στην κατασκευή δημοσίων έργων. Ειδικά στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου, η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων στα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών, έφθανε μέχρι και τους 18 μήνες!

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών


Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα και τη φημολογία περί αδυναμίας του Δημοσίου να επιστρέψει τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2010, κάνουμε γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Αυτό το γνωρίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν κανονικά την επιστροφή που δικαιούνταν  μέχρι σήμερα.
Από ελέγχους που γίνονται διαρκώς πλέον στις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος διαπιστώθηκαν 800 περίπου περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει ασυμφωνία με τα στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς στις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).  Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ο έλεγχος της ακρίβειας αυτών των δηλώσεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..  Όπου επιβεβαιώνεται η ακρίβεια των στοιχείων των δηλώσεων, η επιστροφή γίνεται το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ελέγχου.
Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα είναι 1.353.343, εκ των οποίων οι 412.640 είναι πιστωτικές.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ειδικά συνεργεία, τα οποία σε συνεργασία με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους των υποβαλλομένων δηλώσεων με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών τόσο στις ηλεκτρονικές όσο και στις έντυπες υποβολές. Όσες σχετικές περιπτώσεις εντοπίζονται αποστέλλονται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για έλεγχο, ενώ ορισμένες περιπτώσεις παραπέμπονται και στη Δικαιοσύνη.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης