Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διστακτική η Τρόικα στην επιχείρηση πειθούς από την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση των 325 εκατ. ευρώ - Την επόμενη Δευτέρα η επίσημη πρόταση για το PSI

Διστακτική η Τρόικα στην επιχείρηση πειθούς από την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση  των 325 εκατ. ευρώ - Την επόμενη Δευτέρα η επίσημη πρόταση για το PSI
Με την επίσπευση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και την περαιτέρω μείωση των δαπανών στα Υπουργεία επιχείρησε χθες η κυβέρνηση να πείσει την Τρόικα ότι θα μπορέσει να καλύψει το «κενό» των 325 εκατ. ευρώ, το οποίο «χωρίζει» την Αθήνα από το νέο δάνειο των 130 δις. ευρώ.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς σε μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης με την τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπόμπ Τράα.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τράα έδειξε να μην πείθεται από την πρόταση που του παρουσίασε η ελληνική πλευρά και η οποία έκανε λόγο  περί εσπευσμένης εφαρμογής της μείωσης έως 12% της μισθολογικής δαπάνης σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, ένστολοι, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου). Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Τρόικα το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες το «bankingnews» υπήρξε πρόταση οι μειώσεις να τεθούν σε ισχύ από τον Μάρτιο.
Η απόδοση του μέτρου εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ με 115 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να προέλθει από επιπλέον περικοπές στις ΔΕΚΟ, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις καταναλωτικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (80 -100 εκατ. ευρώ).
Η «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ  στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που παραμένει ακόμη ανοικτή  (σ.σ. από την στιγμή που η Τρόικα δεν έχει δώσει οριστική απάντηση στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς), μετέθεσε για την ερχόμενη Δευτέρα το Eurogroup.
Εξέλιξη, η οποία όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πηγαίνει πίσω και την αναγγελία της επίσημης πρότασης για το PSI. Η κυβέρνηση, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα περιμένει έως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να ανακοινώσει τους όρους ανταλλαγής των νέων ομολόγων. 
Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι άκρως ασφυκτικό για το οικονομικό επιτελείο που πρέπει απειλείται από μία άτακτη χρεοκοπία. Στο διάστημα από 14 - 20 Μαρτίου θα πρέπει να καλυφθούν λήξεις ομολόγων αξίας 14,4 δισ. ευρώ, οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση ( σ.σ. αν δεν πληρωθούν ) η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο Μνημόνιο. Τα φετινά πρόσθετα μέτρα υπολογίζονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους 14,2 δισ. ευρώ στη διετία 2012- 2014, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο της λήψης πρόσθετων μέτρων στη σκιά της βαθειάς ύφεσης που έκλεισε στο 6,8% του ΑΕΠ το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Βάσει της συμφωνίας που έκλεισε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, τον Ιούνιο η ελληνική οικονομία θα μπει στο μικροσκόπιο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για παράδειγμα, οι επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο και, ειδικότερα, προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα.
Στα προσχέδια των επιστολών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, καθίσταται σαφές ότι- αν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα!
Στο Μνημόνιο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Κυριακή το βράδυ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι νέες μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις, οι απολύσεις στο Δημόσιο και η άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, η περικοπή 10% στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο δημόσιων φορέων, το «πάγωμα» των προσλήψεων, οι ανατροπές στην αγορά εργασίας, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η απλοποίηση του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και των εισοδημάτων από κινητές αξίες, η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι μαζικές πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, φέτος, προβλέπονται έσοδα 4,5 δισ. ευρώ, το σύνολο των οποίων εκτιμάται ότι θα προέλθει από κινήσεις που θα ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους (ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ κλπ.)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης