Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Εξαντλείται η υπομονή της Ευρώπης με την Ελλάδα» - Η χώρα είναι κοντά σε μία «Μεγάλη Ύφεση» αντίστοιχη των ΗΠΑ το 1929 - Αμφιβολίες Σόιμπλε για τον αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους στόχους

«Εξαντλείται η υπομονή της Ευρώπης με την Ελλάδα» - Η χώρα είναι κοντά σε μία «Μεγάλη Ύφεση» αντίστοιχη των ΗΠΑ το 1929 - Αμφιβολίες Σόιμπλε για τον αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους στόχους
«Η υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ελλάδας πλησιάζει στο όριο της ρήξης», τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείου Reuters, το οποίο αφήνει αιχμές για την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι «οι έλληνες πολιτικοί κλώτσησαν την ευκαιρία που είχαν να εγκριθεί σύντομα από την ΕΕ η οικονομική βοήθεια» και θα πρέπει τώρα να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνάντηση του Εurogroup.
«Η πρακτική του να παρατείνεται μέχρι το τελευταίο λεπτό η αγωνία φαίνεται πώς στοίχισε στην Ελλάδα την αναβολή του Εurogroup» σημειώνει το Reuters σχολιάζοντας την «μη έγκαιρη δέσμευση» από την πλευρά του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι ο συνδυασμός της διστακτικότητας των ευρωπαίων στην παροχή βοήθειας με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια «Μεγάλη Ύφεση» αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ το 1929.
«Το μονοπάτι που ακολουθεί η χώρα δεν είναι βιώσιμο κατά την άποψή μου και πιθανόν να οδηγήσει σε ραγδαία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25-30% για πρώτη φορά στην ιστορία. Θα πρόκειται για μια καταστροφική κρίση» δηλώνει ο αναλυτής του αμερικανικού κέντρου Carnegie Endowment Γιούρι Ντάντας.
Το Reuters προσθέτει ότι τέτοιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ έχει σημειωθεί μόνο μετά το οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ αναφέροντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μπροστά».

Αμφιβολίες Σόιμπλε για τον αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους στόχους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους», ενώ αναφερόμενος στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το PSI είναι σε προηγμένο στάδιο».
«Δεν ξέρω αν τα ελληνικά κόμματα συναισθάνονται την ευθύνη τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Να μεταφέρουμε τον Παρθενώνα στο Λονδίνο!

Εν τω μεταξύ, προκαλεί με δημοσίευμά της βρετανική εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί στο Μetro του Λονδίνου και... ειρωνεύεται την Ελλάδα, προτείνοντας ως λύση τη μεταφορά του Παρθενώνα.
Ο αρθρογράφος, βλέποντας τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα μετατρέποντας την πόλη σε πεδίο μάχης «αισθανόταν ανακουφισμένος για το γεγονός ότι τα μάρμαρα, που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα, παραμένουν ασφαλή στο Βρετανικό Μουσείο».
Διερωτάται, «εάν το τίμημα ενός ακόμη σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά και του υπόλοιπου τμήματος του Παρθενώνα στο Λονδίνο και το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να ενωθεί με τα ελγίνεια μάρμαρα και "να παραμείνουν ασφαλή στην Αγγλία"».
Κατά τα άλλα η εφημερίδα αναμασά τα περί άμεσης ανάγκης εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ χωρίς καμία προειδοποίηση, για να διασωθεί η ευρωζώνη.

Bloomberg: Η Ευρώπη όλο και πιο κοντά στο διαζύγιο με την Ελλάδα

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg καθώς «οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού δεσμεύθηκαν πριν από δύο χρόνια να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον γκρεμό ταλαντεύονται τώρα ανάμεσα σε δύο επιλογές: να παράσχουν νέα βοήθεια σε μια οικονομία που στραγγαλίζεται ή να διακινδυνεύσουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία που πιθανόν να ωθήσει εκτός ευρωζώνης τη χώρα και να προκαλέσει νέες αναταραχές στις αγορές».
Σε ξεχωριστή ανάλυση το Bloomberg εκτιμά ότι ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει το νέο δάνειο «αυτή η νίκη ίσως αποδειχθεί πολύ σύντομα Πύρρειος αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακόψει ή ακόμα καλύτερα να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας».
Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» στέκεται περισσότερο επικριτικά προς τους ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως προς τον επικεφαλής του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέροντας ότι «κανένα από τα ανεπίλυτα ζητήματα που επικαλείται ο κ. Γιούνκερ δεν είναι πραγματικά καινούργιο».
Επισημαίνει ωστόσο και το παράδοξο της στάσης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ενώ υπερψήφισε τα νέα μέτρα στο Κοινοβούλιο «έχει εμφανιστεί ως ακατάβλητος επικριτής του προγράμματος λιτότητας δηλώνοντας ότι βυθίζει την οικονομία σε ένα σπιράλ βαθιάς ύφεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης