Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Moody's: Προειδοποιεί με υποβαθμίσεις πάνω από 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη - Πιθανή αναθεώρηση από 1 έως 3 βαθμίδες

tags :
Moody's: Προειδοποιεί με υποβαθμίσεις πάνω από 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη - Πιθανή αναθεώρηση από 1 έως 3 βαθμίδες
Με υποβάθμιση απειλεί η Moody’s την αξιολόγηση 17 παγκόσμιων και 114 ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επικαλούμενη ότι ο αντίκτυπος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης εξαπλώνεται σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ειδικότερα, η Moody’s θέτει υπό επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση έως και 3 βαθμίδες τις Credit Suisse, Morgan Stanley και UBS, έως και 2 βαθμίδες τις Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Macquarie και Royal Bank of Canada και κατά μία βαθμίδα τις Bank of America, Nomura, Royal Bank of Scotland και Societe Generale.
Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τίθενται υπό επανεξέταση 114 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της περιοχής.
Οι αγορές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πλήθος εξελισσόμενων προκλήσεων, με τις συνθήκες χρηματοδότησης να παραμένουν εύθραυστες και το κόστος δανειοδότησης να είναι υψηλό. Ως αποτέλεσμα αυτών είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές κερδοφορίας και ανάπτυξης να έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Οι δυσκολίες αυτές, σε συνδυασμό με εγγενείς αδυναμίες, όπως η εμπιστοσύνη, η ευαισθησία, η συνδεσιμότητα, και η αδιαφάνεια του κινδύνου, έχουν μειώσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και προοπτικές ανάπτυξης των τραπεζών αυτών.
Η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody's, θα «αντανακλά πλήρως τις τρέχουσες δυσμενείς προοπτικές. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, και κυρίως αυτά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο.
Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσπαθήσει να βάλουν ένα «τείχος προστασίας» από τις αδύναμες χώρες, και να εξισορροπήσουν τις αναταράξεις της αγοράς. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις που θέλουν την ευρωζώνη να εξετάζει καθυστέρηση σε τμήματα του δεύτερου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, κλιμάκωσαν τις πιέσεις στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης