Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κυβέρνηση – ΔΝΤ: Προωθούν σχέδιο για την αποκέντρωση των πληρωμών στο Δημόσιο – Το Γενικό Λογιστήριο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ταμείου

Κυβέρνηση – ΔΝΤ:  Προωθούν σχέδιο για την αποκέντρωση  των πληρωμών στο Δημόσιο – Το Γενικό Λογιστήριο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ταμείου
Στους  17 υπουργούς της Κυβέρνησης περνάνε τα κονδύλια μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό προβλέπει το σχέδιο για την αποκέντρωση των πληρωμών στο Δημόσιο  που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ,  με τους υπουργούς να έχουν την πλήρη ευθύνη για τα ποσά που ξοδεύουν.
Το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί οn line  αυτές τις πληρωμές και θα επεμβαίνει σε περίπτωση που διαπιστώνει σημαντικές αποκλίσεις δαπανών ή υπερβάσεις στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των συναντήσεων της τεχνικής ομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επισκέφθηκε τις δύο προηγούμενες μέρες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πρώτο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η υιοθέτηση των δημοσιονομικών κανόνων, που θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Το κείμενο του νομοσχεδίου εξετάσθηκε εκτενώς στη διήμερη συνάντηση με τους τεχνικούς του ΔΝΤ, οι οποίοι:  
Υπέδειξαν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου την «φόρμα» με την οποία αρέσκονται να λαμβάνουν τα στοιχεία για την πρόοδο που σημειώνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη (φορολογικά έσοδα, δαπάνες, χρέος,  επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων κλπ.) και την συμβολή που έχουν σε αυτά τα μέτρα λιτότητας (αύξηση ΦΠΑ αλλά και των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κλπ.). Επί της ευκαιρίας, πήραν μία πρώτη «γεύση» της εικόνας του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους.           
Παρείχαν τεχνική βοήθεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων,  των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κρατικών φορέων και οργανισμών.    
Σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές ετοίμασαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου  για τη μηνιαία δημοσίευση των στοιχείων του προϋπολογισμού. Ανάμεσα τους  και αυτή για την ευθύνη που θα έχουν: Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι Ασφαλιστικών ταμείων, Διοικητές ΔΕΚΟ, για την τήρηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων ανάλογα με την κρατική θέση ευθύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη νόμο περί ευθύνης των κρατικών αξιωματούχων, οι διατάξεις του οποίου θα βγάζουν στη...σέντρα τα κρατικά στελέχη που διαπράττουν «οικονομικό αδίκημα» σε βάρος του Δημοσίου.
Συνέστησαν στην κυβέρνηση να αποκεντρωθούν οι πληρωμές του Δημοσίου  και να περάσουν στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία θα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για τα ποσά που δαπανούν. "Δεν μπορεί το Γενικό Λογιστήριο να ασχολείται με τις πληρωμές των άλλων υπουργείων" σημείωνε  στο bankingnews.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης