Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ύφεση 4,2% και έλλειμμα 6,3% του ΑΕΠ προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012 - Παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση

Ύφεση 4,2% και έλλειμμα 6,3% του ΑΕΠ προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012 - Παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με  το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση
Αυστηρά μέτρα λιτότητας προκειμένου το έλλειμμα να κατέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ από 9,2% το 2011, προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012 που θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο σημερινό Εurogroup μαζί με τις συμφωνίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Στην Βελγική πρωτεύουσα θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Στο αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού  που παρουσιάζει σήμερα το «bankingnews» η Τρόικα περικόπτει δαπάνες 3,2 δις. ευρώ κυρίως μέσα από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φάρμακα ενώ επιβάλει μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δις. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Εάν στον «λογαριασμό»  αυτό  συνυπολογιστούν και τα μέτρα 9,1δις. ευρώ που έχουν ήδη αποφασισθεί από τον περασμένο Οκτώβριο με τον προϋπολογισμό του 2012 τότε το φετινό «πακέτο» λιτότητας ξεπερνά τα 14 δις. ευρώ.  Πρόκειται για ένα αρκετά επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο μετά και την θεαματική αποτυχία του πρώτου Μνημονίου δεν διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από αυτό το τούνελ.
Το 2012 αναμένεται να είναι μία εξαιρετικά  δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφού η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παλεύει με την ύφεση και η ανεργία θα αγγίξει το 20%.
Σύμφωνα με τις προβολές  που έχουν κάνει  οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ  για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ τα  επόμενα τρίμηνα και οι οποίες θα αποτυπώνονται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, η ύφεση για το 2012 θα είναι πολύ χειρότερη από το 2,5% που είχε προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο. Εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,2% του ΑΕΠ με τον συνολικό  παραγωγικό πλούτο της χώρας να συρρικνώνεται στα 208 δις. ευρώ.
Το άσχημο σε αυτό το μακροοικονομικό σενάριο της Τρόικας είναι ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν αρνητικές και το 2013, τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα του έτους, με την προοπτική για ανάκαμψη να τοποθετείται για τις αρχές του 2014. Κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολο αν όχι ανέφικτο το εγχείρημα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος  στον προϋπολογισμό, δηλαδή το κράτος να καλύπτει τις δαπάνες από τα έσοδα και οι τόκοι να καλύπτονται από το νέο δάνειο.
Και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012 που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή, τελεί  υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του PSI δηλαδή του «κουρέματος» των ομολόγων και της αποκλιμάκωσης των τόκων. Ένα  «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% του ΑΕΠ ή κατά 100 δις. ευρώ θα προσγειώσει το δημόσιο χρέος στα επίπεδα των 309,3 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο  του 2012. Αν δεν γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, δηλαδή  η αντικατάσταση των υφιστάμενων τίτλων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέους στο 50% της ονομαστικής τους αξίας τότε το χρέος θα φθάσει  φέτος στα 353 δις. ευρώ,
Σε ότι αφορά τους τόκους προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2012 στα 16,34 δισ. ευρώ. Μετά το «κούρεμα» και την έκδοση των νέων ομολόγων  εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ στα 13,05 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία για το PSI αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση θα τεθούν προς έγκριση στο αυριανό Eurogroup. Εφόσον οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανάψουν το «πράσινο φως» τότε την επόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθεί η επίσημη πρόταση για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Ταυτόχρονα θα κατατεθεί στη Βουλή και η νομοθετική ρύθμιση για τις περίφημες ρήτρες συλλογικές δράσης  Collective Action Clauses (CACs) με τις οποίες θα καθίσταται υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους αν τα ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών κριθούν ανεπαρκή. Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει αυτές τις ρήτρες τότε η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με ένα πιστωτικό γεγονός που ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
Με το PSI οι ιδιώτες αναμένεται να κληθούν να υποστούν ζημίες της τάξης του 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ το επιτόκιο των νέων ομολόγων εκτιμάται πως θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5% και θα είναι συνδεδεμένο, από κάποιο έτος και μετά με το ρυθμό ανάπτυξης. Το PSI θα αφορά σε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες και τα οποία θα υποστούν «κούρεμα» 50% επί της ονομαστικής τους αξίας. Από την ώρα αναγγελίας της πρότασης οι ιδιώτες εκτιμάται πως θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου τρεις εβδομάδες για να εκδηλώσουν συμμετοχή.
Οι νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή των εθνικών τραπεζών και της ΕΚΤ –αν και υπάρχει πρόταση οι εθνικές τράπεζες, οι οποίες αγόρασαν ομόλογα στο 70% της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά να τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους, αφού προηγουμένως  προχωρήσουν στην απόδοση αυτών των κερδών.
Η συμμετοχή με το κέρδος των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα ( ονομαστικής αξίας 50 δις. ευρώ  τα οποία έχουν αγοραστεί για 38 δις ευρώ ) αλλά και των υπολοίπων εθνικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικούς τίτλους αξίας 12 δις ευρώ και οι οποίοι αγοράστηκαν έναντι  9 δις ευρώ,  κλείνει ένα μεγάλο μέρος της «τρύπας»  που έχει δημιουργηθεί από τις νεότερες  προβλέψεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Παρά το γεγονός η τελική απόφαση παραπέμπεται για το Εurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα με την οποία θα μπορέσουν να αποδοθούν τα συνολικά 15 δις. ευρώ  που είναι το κέρδος των ελληνικών τραπεζών.
Στην κατεύθυνση αυτή το Euroworking group ( EWG) που θα γίνει  σήμερα το βράδυ  Κυριακή θα πρέπει να εξετάσει ποιο από τα τρία διαθέσιμα σενάρια μπορεί να ακολουθηθεί . Αν δηλαδή τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στην Ελλάδα, αν θα δοθούν ως "μέρισμα" σε όλα τα κράτη μέλη του Ευρώ που στην συνέχεια θα αυξήσουν ισόποσα τα 130 δις ευρώ ή αν θα περάσουν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ( EFSF).
Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση η  συμφωνία που έχει κλείσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπει την τμηματική καταβολή των πρώτων 80 δις. ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας 130 δις. ευρώ. Ουσιαστικά θα ισχύσει η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή πριν την εκταμίευση της κάθε δόσης θα πραγματοποιείται  ενδελεχής έλεγχος από την Τρόικα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής και σε περίπτωση αποκλίσεων θα απαιτούνται νέα διορθωτικά μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στην Αθήνα μόνιμος εκπρόσωπος της Κομισιόν –όπως ο Μπόμπ Τράα του ΔΝΤ- ο οποίος και θα συνδράμει τον επικεφαλής της Task Force Ραϊχενμπάχ.
Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή του νόμου εφαρμογής των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο Μνημόνιο και αγγίζουν τα 3,2 δις. ευρώ. Αυτά αφορούν:
•     1,076 δισ. ευρώ από φαρμακευτική δαπάνη,
•    50 εκατ. ευρώ από υπερωρίες γιατρών,
•    300 εκατ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες,
•    30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων,
•    270 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες,
•    190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία,
•    400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
•    200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ,
•     50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ.
Του πολυνομοσχεδίου θα ακολουθήσει η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιτύχει τους «4» παρακάτω στόχους:
1. Να αυξήσει τα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ το 2012 από 50,2 δις. που κατέβηκαν εξαιτίας της ύφεσης  σε  52,2 δισ. ευρώ.
2. Να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες κατά 3,3 δισ. ευρώ. Από 72,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός  να μειωθούν στα 69,5 δισ. ευρώ με το νέο πρόγραμμα λιτότητας.
3. Οι τόκοι μετά και την αναδιάρθρωση του χρέους - την ολοκλήρωση του PSI – να μειωθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ από 16,34 δισ. ευρώ στα 13,05 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι   ακόμη και με αυτή τη μείωση τα βάρη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους εξακολουθούν να είναι μεγάλα και πλέον μόνο η δραστική μείωση του χρέους από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας μπορούν να «ανακουφίσουν» την ελληνική οικονομία.
4. Το δημοσιονομικό  έλλειμμα το 2012 να μειωθεί κατά 4,9 δισ. ευρώ. Από 19,9 δισ.  ευρώ το 2011 ή το 9,2% του ΑΕΠ σε 15 δισ. ευρώ το 2012 ή στο 6,3% του ΑΕΠ.

Τι προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

2011                                2012

Ύφεση                  6,5%                              4,2%

Έλλειμμα               9,2%                               6,3%

19,9 δισ. ευρώ               15,1 δισ. ευρώ

Χρέος              378,2 δισ. ευρώ           309 δισ. ευρώ  * με PSI

Έσοδα              50,2 δισ. ευρώ              52,2 δισ. ευρώ

Δαπάνες          72,8 δισ. ευρώ               69,5 δισ. ευρώ

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης