Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Roadshow για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό ετοιμάζει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε Λονδίνο, Πεκίνο, Νέα Υόρκη και Ντόχα

Roadshow για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό ετοιμάζει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε Λονδίνο, Πεκίνο, Νέα Υόρκη και Ντόχα
Roadshow  σε ένα από τα μεγαλύτερο project αυτό  της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό ξεκινά η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε 4 μεγάλες πόλεις, οι οποίες έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των επιχειρηματιών ως τη «Μέκκα» των επενδυτών.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες  και μέχρι τις 7 Μαρτίου οι επικεφαλής του Ταμείου πρόκειται να παρουσιάσουν  σε μεγάλα ονόματα της αγοράς του real estate το σχέδιο επένδυσης στο Ελληνικό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει  σε ειδικές παρουσιάσεις που έχουν προγραμματίσει σε Λονδίνο,  Πεκίνο, Νέα Υόρκη  αλλά και στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα.
Στόχος τους είναι η προσέλκυση των πιο ισχυρών παικτών από Κίνα, Ευρώπη, Εμιράτα και Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να κορυφωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον έως το τέλος Μαρτίου που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Ελληνικό.
Πηγές από το Ταμείο υποστηρίζουν  παρά το αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για την Ελλάδα και την πληθώρα των σεναρίων που ακούγονται περί χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών.
Από επαφές που είχαν οι Σύμβουλοι  ακόμη και με ονόματα που θεωρούνται leader σε αυτόν τον τομέα υπήρξαν ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις και σχέδια για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων που αν ευοδωθούν θα μπορούσε το Ελληνικό να αποτελέσει ένα έργο «διαφήμιση» για τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Προς το παρόν από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς δεσμεύονται με ρήτρες εμπιστευτικότητας από τους υποψηφίους επενδυτές αλλά και λόγω του θολού οικονομικού τοπίου που υπάρχει στην Ελλάδα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι θέτουν συνεχώς ερωτήματα στην διοίκηση του Ταμείου τα οποία τις περισσότερες φορές ξεφεύγουν από τη στενή διαγωνιστική διαδικασία και έχουν ως βασικό σημείο αναφοράς την ευρύτερη οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τις ανατροπές στη φορολογία, τις επικείμενες εκλογές ακόμη και την κοινωνική ένταση.
Να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό αποτελεί το «φιλέτο» του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει σε έσοδα 5 δις. ευρώ που θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Αν θα μπορέσει τελικά να τα βάλει στο Ταμείο της είναι κάτι το οποίο θα φανεί μετά τις 31 Μαρτίου 2012  που ακολουθεί το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το Ελληνικό, για τους  επενδυτές  που πληρούν τα κριτήρια της πρώτης  φάσης. Μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της  επενδυτικής πρότασης θα κληθούν να υποβάλουν και  δεσμευτικές οικονομικές προσφορές .
Ο τελευταίος που είχε μιλήσει για το έργο ήταν ο τότε υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης  που θεωρούσε σίγουρη την απόκτηση του Ελληνικού από το Κατάρ μέσω διακρατικής συμφωνίας . Από τότε μέχρι και σήμερα η διοίκηση του Ταμείου τρέχει να ξεκαθαρίσει τα διάφορα πολεοδομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και εμποδίζουν την εκμετάλλευση αυτής της  έκτασης.
Μεγάλος «σκόπελος» παραμένουν οι δημοτικές αρχές της ευρύτερης περιοχής, που εξακολουθούν να εμφανίζονται κάθετα αντίθετες σε κάθε σχέδιο παραχώρησης της έκτασης σε ιδιώτες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης