Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: Έχει διασφαλιστεί η δεύτερη δόση του δανείου- Αστεία τα σενάρια χρεοκοπίας

 Παπακωνσταντίνου: Έχει διασφαλιστεί η δεύτερη δόση του δανείου- Αστεία τα σενάρια χρεοκοπίας
Διασφαλισμένη θεωρεί η κυβέρνηση τη δεύτερη δόση του δανείου (θα δοθεί το Σεπτέμβριο) εκτιμώντας ότι έχει ήδη καλύψει το πρώτο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προβλέπει το μνημόνιο με την Τρόικα. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των Τραπεζών. Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη σταλεί για παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα 10 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια στις τράπεζες αρκούν και με το παραπάνω.
Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αστείες τις φήμες των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός για το ποιος διακινεί αυτές τις φήμες απάντησε ότι αυτά τα παιχνίδια δεν έχουν ονοματεπώνυμο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι το κλιμάκιο της Τρόικας που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, και θα μείνει για μία εβδομάδα, έρχεται για το πρώτο τσεκ απ των μεγεθών του προϋπολογισμού. Δεν θα έχει το χαρακτήρα του ελέγχου της αποστολής που θα έρθει τέλος Ιουνίου η οποία θα βαθμολογήσει την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο και από το οποίο θα ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.
Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων κρατικών εταιρειών που άνοιξε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης από όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για αναθεώρηση του ΑΕΠ, παρότι όπως είπε έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διεργασίες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αναφερόμενος στην πορεία του προϋπολογισμού είπε ότι στο πεντάμηνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 40%. Συμπλήρωσε δε ότι αυτή η ένδειξη δεν αποτελεί σημείο εφησυχασμού, ενώ θα γίνουν περαιτέρω προσπάθειες συλλογής των εσόδων, αφού όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr η υστέρηση στα έσοδα φτάνει στο πεντάμηνο τα 675 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει μία απόκλιση στα έσοδα εξαιτίας της ύφεσης που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση του ΑΕΠ φτάνει το 2,5%.
Τέλος σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει:
* Το διορισμό του νέου προέδρου της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο οποίος θα επιλεγεί από τη Βουλή (Το ΥΠΟΙΚ έχει στείλει βιογραφικά γι' αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι' αυτή τη θέση από Ελλάδα και εξωτερικό)
* Το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα κατατεθεί μέχρι τέλους Ιουνίου στη Βουλή
* Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των Τραπεζών
* Το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ
* Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια
Τέλος ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ανοδικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για φέτος παρότι το σχέδιο με τις νέες τιμές στα ακίνητα θα είναι έτοιμο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης