Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα παίρνει πίσω ο Βενιζέλος για τη συμμετοχή των μικροομολογιούχων στο PSI - Δεν εξαιρούνται φαρμακευτικές εταιρίες και ΔΕΚΟ – Εσαεί στον μηχανισμό στήριξης – Τι λεφτά θα εισρέουν στον ειδικό λογαριασμό που θα παρακολουθεί η Τρόικα

Τα παίρνει πίσω ο Βενιζέλος για τη συμμετοχή των μικροομολογιούχων στο PSI - Δεν εξαιρούνται φαρμακευτικές εταιρίες και ΔΕΚΟ – Εσαεί στον μηχανισμό στήριξης – Τι λεφτά θα εισρέουν στον ειδικό λογαριασμό που θα παρακολουθεί η Τρόικα
(upd)Ως ακραία παρερμηνεία των δηλώσεών του στο ζήτημα της συμμετοχής ακόμη και των μικροομολογιούχων στο PSI, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παίρνοντας πίσω στην ουσία τις δηλώσεις για τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό που είπε είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν θα διασφαλισθούν. Και αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως “μικροεπενδυτής”, που δεν είναι όμως επενδυτής αλλά αποταμιευτής».

Μικροί – μεγάλοι στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων – Στο PSI και τα ομόλογα που έχουν φαρμακευτικές εταιρίες και ΔΕΚΟ – Εσαεί στον μηχανισμό στήριξης – Τι λεφτά θα εισρέουν στον ειδικό λογαριασμό που θα παρακολουθεί η Τρόικα

Όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι ομολόγων παίρνουν σειρά στο «κούρεμα» ακόμη και οι «μικρο-ομολογιούχοι» που έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για 9.500 από τους 11.000 συνολικά επενδυτές, οι οποίοι έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ, για τους οποίους μέχρι πρότινος εξετάζονταν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.
Το χρηματοδοτικό κενό των 20 δις. ευρώ που κατέδειξε η έκθεση της Τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο το 2020 θα κατέληγε στο 129% του ΑΕΠ αντί του στόχου για 120% είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή όλων στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο «κουρεύονται» όλα τα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες, είτε αυτά αφορούν φυσικά πρόσωπα, είτε ομόλογα που έχουν δοθεί ως εγγύηση για δάνεια των ΔΕΚΟ. Στο haircut θα υπαχθούν επίσης και τα ομόλογα που έχουν δοθεί για την εξόφληση των χρεών που είχαν τα νοσοκομεία σε φαρμακευτικές εταιρίες.
Η κάλυψη των απωλειών από το «κούρεμα» θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με μία αποζημίωση, η οποία θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες από το οικονομικό επιτελείο, αφού πρώτα υπάρξει ένας διαχωρισμός για το να τα ομόλογα αυτά αγοράστηκαν στην πρωτογενή ή την δευτερογενή αγορά με σημαντικό discount.
Χθες, βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) με στόχο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η εισαγωγή CACs θα επιφέρει αξιολόγηση χρεοστασίου.
Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI με την όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου. Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα του PSI έχει ως εξής:
- Mέχρι την Παρασκευή 24/2 θα γίνει η αναγγελία πρόσκλησης για την εθελοντική συμμετοχή
- Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι εφαρμοστικοί νόμοι στη Βουλή, πριν την Σύνοδο Κορυφής της 1ης Μαρτίου.
- Στις 9 Μαρτίου θα εξεταστεί εάν η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων έφτασε σε ποσοστό στο 66% των ομολογιούχων που είναι και το άτυπο όριο που έχει τεθεί σαν όριο για την ενεργοποίηση των CACs.
- Αν επιτευχθεί ως ποσοστό το 66%, θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες που θα υποχρεώσουν και την μειοψηφία να δεχτεί το κούρεμα.
- Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.
- Στις 14 Μαρτίου αναμένεται πλέον και τυπικά η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη (μερικά απαιτούν και την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων τους) ενώ
- Στις 19 Μαρτίου αναμένεται η κατάθεση της πρώτης μεγάλης δόσης του δανείου στον ειδικό κλειστό λογαριασμό.
Εσαεί στον μηχανισμό βοήθειας
Χωρίς «ημερομηνία λήξης» στον μηχανισμό στήριξης της Τρόικας θα παραμείνει η Ελλάδα, μετά την ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά την 1/1/2015, οπότε παύει να ισχύει το νέο πρόγραμμα, και έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές.
Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συμφωνίας του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα που έκλεισε στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ο υπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε «είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής» και μέσω αυτής κατοχυρώθηκε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί».
Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτοί που αποφασίστηκε να επιβληθούν «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Βέβαια θα υπάρξει ένα μόνιμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνεται η αποπληρωμή του χρέους, είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία βέβαια πάντα με την τρόικα.
Εκτός από τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου βοήθειας, στον λογαριασμό αυτόν θα εισρέουν όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τα φορολογικά έσοδα που θα εισπράττει το κράτος. Στον τριμηνιαίο έλεγχο που θα κάνει η Τρόικα, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ποσά που καταθέτει το ελληνικό Δημόσιο υπολείπονται των δημοσιονομικών στόχων, τότε θα επιβάλλει μέτρα και περικοπές άμεσης απόδοσης για να περιοριστούν οι αποκλίσεις.
Ειδικά από το 2013 ως το 2015 θα πρέπει η χώρα να παράγει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα. Ό,τι πλεόνασμα δημιουργείται, θα κρατείται από τον λογαριασμό αυτόν για την αποπληρωμή του χρέους. Φέτος, η Ελλάδα δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό αφού δεν προβλέπεται να έχει πρωτογενή πλεονάσματα έως το τέλος του 2012.
O κ. Βενιζέλος απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως εγγυημένο.«Ο κάθε καταθέτης πρέπει να γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως εγγυημένο» ανέφερε και ζήτησε «να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων».
Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί η αρχική εκτίμηση και το απαιτούμενο ποσό να ανέλθει περίπου στα 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόνισε ότι για την τελική εκτίμηση αναμένεται και το πόρισμα της ΤτΕ που θα υπολογίζει και τα ευρήματα της αξιολόγησης της Blackrock.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, λέγοντας μάλιστα ότι κατά την εκτίμησή του είναι πιθανόν στο τέλος να έχουμε και ένα αποθεματικό που μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες ανάγκες.
Επίσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ένας οίκος αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Selective Default (Επιλεκτική Χρεοκοπία) καθώς ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης