Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Fitch: Έρχεται το Restricted Default για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI+ - Μια βαθμίδα πριν το default - Yποβάθμιση κατά 3 βαθμίδες, σε C από CCC προηγουμένως

Fitch: Έρχεται το Restricted Default για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI+ - Μια βαθμίδα πριν το default - Yποβάθμιση κατά 3 βαθμίδες, σε C από CCC προηγουμένως
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς Restricted Default (RD - περιοριορισμένη χρεοκοπία) θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του PSI+ ο οίκος Fitch, μετά τη σημερινή υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 3 βαθμίδες, σε C από CCC προηγουμένως, μια μόλις βαθμίδα πριν το default (χρεοκοπία).
Η σημερινή απόφαση του οίκου αποτελεί μια διορθωτικού χαρακτήρα κίνηση, προκεμένου οι αξιολογήσεις του να εναρμονιστούν με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων.
Ο οίκος ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε C, αλλά και το Country Ceiling σε AAA.
Η σημερινή υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup της Δευτέρας για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+).
Ο οίκος ανακοινώνει πως η σημερινή του απόφαση βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα όσα είχε ανακοινώσει στις 6 Ιουνίου 2011 αναφορικά με το ποιες θα είναι οι προθέσεις του σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Κατά τη Fitch, το Eurogroup αναγνώρισε πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα ως προς τους γενικούς όρους του PSI+, συμπεριλαμβανομένου του haircut 53,5% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον οίκο, τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).
Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, συνεχίζει η Fitch, όταν ολοκληρωθεί θα συνιστά μια δυσμενή ανταλλαγή. Η σημερινή υποβάθμιση σε C αναδεικνύει πως έχει αυξηθεί η πιθανότητα χρεοκοπίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε C, από CCC προηγουμένως, υποβαθμίστηκαν και οι τίτλοι που υπόκεινται στη διαδικασία ανταλλαγής.
Η Fitch αναφέρει πως η πρόταση για τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων, εάν ολοκληρωθεί, θα συνιστά default και θα σημάνει αυτόματα τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε Restricted Default (RD) (Περιορισμένη Χρεοκοπία).
Αμέσως μετά την ανταλλαγή, όταν θα έχουν εκδοθεί τα νέα ομόλογα, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα τεθεί εκτός της βαθμίδας RD σε ένα επίπεδο που θα αντανακλά το πιστωτικό της προφίλ, στη μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της περίοδο.
Για τη Fitch, η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης είναι μια σημαντική αρνητική εξέλιξη αναφορικά με τους όρους και τις συνθήκες της διαδικασίας ανταλλαγής, επιβεβαιώνοντας πως η διαδικασία θα είναι δυσμενής και εντέλει υποχρεωτική για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.
"Το πρωταρχικό credit event - πιστωτικό γεγονός είναι η ίδια η ανταλλαγή των ομολόγων", επισημαίνει η Fitch.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

 

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005

 

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B***

 

B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC

CCC

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca(Ελλάδα)

CC(Eλλάδα)

CC

 

 

C

C*(Ελλάδα)

Χρεοκοπία

C**Ελλάδα

D**Ελλάδα

D**

 

*Nέα βαθμολογία Ελλάδος από Fitch

** Πιθανή νέα βαθμολογία της Ελλάδος λόγω του PSI+

*** Πιαθνή νέα βαθμολογία μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης