Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξεπερνά τα 670 εκατ. ευρώ η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του δημοσίου- Γ. Παπανδρέου: Αστεία και επικίνδυνα τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή

Ξεπερνά τα 670 εκατ. ευρώ η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του δημοσίου- Γ. Παπανδρέου: Αστεία και επικίνδυνα τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή
Ξεπερνά τα 670 εκατ. ευρώ η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του δημοσίου επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα από την προηγούμενη εβδομάδα του www.bankingnews.gr. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 8,3% έναντι στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%.
Πιο πειθαρχημένες εμφανίζονται οι κρατικές δαπάνες αφού μειώθηκαν κατά 10,6%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%. Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 29,6%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 43,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Η τιθάσευση των δημοσίων δαπανών, που για πολλούς μεταφράζεται στη στάση πληρωμών τοπυ δημοσίου (πάγωμα επιστροφών ΦΠΑ, κλπ), είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το πρώτο 5μηνο του έτους κατά 38,8% έναντι 35,1% που προβλέπεται στο ΠΣΑ, αφού  διαμορφώθηκε στα 8,973 δισ. ευρώ από 14,655 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Γ. Παπανδρέου: Αστεία και επικίνδυνα τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή

«Αστεία και επικίνδυνα πράγματα» χαρακτήρισε τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, ο Πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τις «προφητείες περί καταστροφής» και χαρακτηρίζοντας τις σχετικές φήμες «ανυπόστατες και επικίνδυνες». Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ανευθυνότητα κάποιων που υιοθετούν τέτοιες φήμες, ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ.
Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε επίσης ότι τα μέτρα που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση πόνεσαν το λαό και συμπλήρωσε πως «δεν ήταν ευχάριστες αποφάσεις, ήταν όμως αναγκαίες αποφάσεις για να σώσουμε την Ελλάδα». Επιπλέον είπε ότι αφού σωθεί η Ελλάδα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να αφιερωθεί στις βαθύτερες αλλαγές, για να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε τέτοια κρίση.
Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς και στα σκάνδαλα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σύστημα και όσον αφορά τη διερεύνησή τους τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδίκησης ή κομματικοκοποίησης, είναι απαίτηση του λαού για αίσθημα δικαίου».
«Πρώτοι εμείς οι πολιτικοί είμαστε υπεύθυνοι, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα, να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Περνάμε μία δύσκολη καμπή με όλες αυτές τις υποθέσεις που βγαίνουν, αλλά απαραίτητη είναι μια λύτρωση για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα δικαίου».
Ανάλογη αναφορά έκανε και για τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό ελήφθη «για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να παίρνουν κανονικά το μισθό τους», γιατί είχαμε φθάσει στο σημείο που θα μπορούσε να υπάρχει παύση πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης