Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δεκαετή στήριξη προσφέρει στην Ελλάδα το ΔΝΤ - Η συνεισφορά στο νέο πακέτο διάσωσης θα είναι μεγάλη - Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί - Σοβαροί κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος

Δεκαετή στήριξη προσφέρει στην Ελλάδα το ΔΝΤ - Η συνεισφορά στο νέο πακέτο διάσωσης θα είναι μεγάλη - Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί  - Σοβαροί κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος
(upd)Η συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα είναι μεγάλη, δήλωσε ο Gerry Rice, εκπρόσωπος του ταμείου, την ώρα που γίνεται πολύς λόγος για την ακριβή συμμετοχή του οργανισμού στο νέο δάνειο της χώρας.
Παράλλληλα, επισήμανε πως το ταμείο προτίθεται να προσφέρει 10ετή στήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να κατορθώσει να σταθεί στα πόδια της.
Όπως διεμήνυσε ο Rice, το οριστικό ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Κατά τον αξιωματούχο, το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο για την έκβαση του PSI+, ωστόσο διαμηνύει πως υπάρχουν ακόμη σοβαροί κίνδυνοι για την εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος.
"Το νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι ένα σημαντικό πακέτο, αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την εφαρμογή του είναι σημαντικοί", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Rice. Παράλληλα, προέβλεψε πως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει πριν το 2013.
"Eίναι ένα δύσκολο πακέτο μέτρων. Το γνωρίζουμε αυτό. Γνωρίζουμε τι καλούνται οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν", προσθέτει.
Στη νέα παρέμβασή του Rice επισήμανε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του τείχους προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο.
Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, στα 30 δισ. ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται το ποσό που είναι διατιθέμενο να δώσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ωστόσο φαίνεται πολύ δύσκολο, λόγω των και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, να προσφέρει το 1/3 περίπου του νέου δανείου, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 40-45 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο.
Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, πρειδοποιούν για τα μεγάλα ρίσκα που μπορούν να ανατρέψουν το ελληνικό πρόγραμμα, παρότι η νέα συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε μπορεί να μειώσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.
Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου χαρακτήρισε το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα «ένα ισχυρό πακέτο και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», που επιτρέπει στην Ελλάδα να «ανασάνει» και να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για κινήσεις από την Ελλάδα.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αποφεύγουμε να αναλαμβάνουμε υπερβολικό ρίσκο», τόνισε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης