Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξεπερνούν τα 10 δισ. έως τώρα οι ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα - Εγγράφουν στο 2011 τις απομειώσεις και στοχεύουν στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση το πρώτο εξάμηνο του 2012

Ξεπερνούν τα 10 δισ. έως τώρα  οι ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα - Εγγράφουν στο 2011 τις απομειώσεις και στοχεύουν στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση το πρώτο εξάμηνο του 2012
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν τις απώλειες που σημείωσαν το 2011 εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση χρέους, με τους αναλυτές πλέον να περιμένουν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους εξαιτίας των απομειώσεων που θα καταγράψουν από την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα.
Μεγάλες τράπεζες, όπως η γαλλική BNP Paribas και η γερμανική Deutsche Bank, και μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι, όπως ο γαλλικός Axa, έχουν προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων τους κατά περισσότερο από 70%. Το γεγονός αυτός περιορίζει τις ζημιές τους, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών προβλέπει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5% που ισοδυναμεί με ζημιά 74% (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, που λαμβάνει υπόψη και τη μείωση των επιτοκίων που θα έχουν τα νέα ομόλογα).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η Dexia ανακοίνωσε πως τα καθαρά αποτελέσματα του 2011 περιλαμβάνουν ζημιές 3,4 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Credit Agricole αύξησε τις προβλέψεις της έναντι πιθανών ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα, στο 74% από το 60% της αξίας τους και αύξησε τις προβλέψεις έναντι bad loans στην Emporiki Bank. Συνολικά, η ελληνική κρίση κόστισε στον όμιλο 2,4 δισ. ευρώ το 2011.
Η βρετανική Royal Bank of Scotland απομείωσε κατά 79% τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καταγράφοντας ζημίες 1,1 δισ. στερλίνες για το 2011.
Η γερμανική Commerzbank, κατέγραψε ζημίες 700 εκατ. ευρώ το δ' 3μηνο από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ για το έτος οι απώλειες ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.
Η ιταλική τράπεζα Mediobanca προχώρησε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου χρησης στην απομείωση αξίας των επενδύσεων της στα ελληνικά ομόλογα κατά 114 εκατ. ευρώ.
Σε haircut 75% υπέβαλε τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, κατέγραψε απομειώσεις ύψους 567 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης