Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποθαρρύνει τις ομολογιακές εκδόσεις από τις επιχειρήσεις

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποθαρρύνει τις ομολογιακές εκδόσεις από τις επιχειρήσεις
Σε χαμηλούς ρυθμούς κινούνται από την αρχή του 2010 οι εκδόσεις κοινών ομολογιακών δανείων  από τις εισηγμένες εταιρίες. Το δυσάρεστο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει αποθαρρύνει τις περισσότερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους ή για να υποστηρίξουν επόμενα μελλοντικά σχέδια. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα  έχουν εκδοθεί ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους μόλις 141,5 εκατομμυρίων ευρώ...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη τριετία 2006-2008 περισσότερα από 3 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από τις εισηγμένες μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων ενώ την τελευταία διετία 2008-2009 ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα για τις εισηγμένες είναι πως θα εξελιχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς εάν διαρκέσει για πολλούς μήνες θα «στεγνώσει» την ρευστότητα λόγω μείωσης της κατανάλωσης ενώ κρίνεται τουλάχιστον απαγορευτικό να οδηγηθεί μία εισηγμένη  να αντλήσει κεφάλαια υπό τις παρούσες συνθήκες στο ΧΑ καθώς όσες το επιχείρισαν από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να καλύψουν πλήρως τις εκδόσεις λόγω αδυναμίας ή αδιαφορίας των βασικών μετόχων να εξασκήσουν τα δικαιωματά τους σε μία εποχή που τα μετρητά κάνουν την διαφορά.
Μάλιστα όπως δηλώνουν στο bankingnews.gr οικονομικοί διευθυντές εισηγμένων,   από τις αρχές του 2010  έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους διευθυντές χορηγήσεων εταιρικών δανείων  να είναι πολλοί αυστηροί στην χορήση ομολογιακών δανείων, ενώ για τις  μεγάλες εκδόσεις ομολογιακών δανείων υπάρχει εποπτεία των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών. Αυτό που διαπιστώνεται από τις τράπεζες είναι ότι τα ομολογιακά δάνεια εάν δεν εξυπηρετηθούν κανονικά αποτελούν μία τοξική βόμβα στα σπλάχνα της χρηματιστηριακής κοινοτητας. Οι τράπεζες την τελευταία τριετία επεδίωξαν να οδηγήσουν τις εισηγμένες στη λύση των ομολογιακών δανείων  αφού εκτός των άλλωψν τα ομολογιακά δάνεια δεν βαρύνονται με δαπάνη υπέρ της Τράπεζας της Ελλάδος όπως συμβαίνει με τις άλες μορφές δανείων. Ταυτόχρονα πολλά ομολογιακά δάνεια αφορούν την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου μακροπρόθεσμου δανεισμού μέσω κοινοπρακτικού ή παλιού ομολογιακού δανείου που πλησιάζουν στη λήξη τους και θα πρέπει να ανανεωθούν με καλύτερους ορους. Οταν όμως σήμερα η ίδια η Ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού με αποτέλεσμα και οι τράπεζες να δυσκολεύονται στην άντληση ρευστότητας από την αγορά repos, αντιλαμβανόμαστε πόσο δυσμενής γίνεται η θέση των εισηγμένων επιχειρήσεων. Θα πρέπει επίσης να γνωρίσουμε ότι οι περισσότερες αποφάσεις των εισηγμένων να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων ελήφθησαν το περασμένο καλοκαίρι όταν τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων  είχαν υποχωρήσει αισθητά από τις 303 μονάδες βάσης της 9ης Μαρτίου 2009 και απείχαν 2-3 μήνες  πρίν τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικήγς οικονομίας από S&P, Moodyʼs και Fitch  έχοντας ξεπεράσει σήμερα (550-560 μ.β.) και τα ιστορικά(πρίν την είσοδο της χώρας μας στην ευρωζώνη)  των 404 μονάδων βάσης.


Ανεστης Ντοκας

www.banknignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης