Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πάρτε μέτρα για την κρατική σπατάλη το μήνυμα των ελεγκτών της τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ που έρχεται στην Αθήνα σήμερα

 Πάρτε μέτρα για την κρατική σπατάλη το μήνυμα των ελεγκτών της τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ που έρχεται στην Αθήνα σήμερα
Κρατικές προμήθειες σε ασφαλιστικά ταμεία,  νοσοκομεία,  ΟΤΑ και ΔΕΚΟ αλλά και οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί των Υπουργείων μπαίνουν στο στόχαστρο των ιεροεξεταστών της Τρόικας, κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει σήμερα  στην Αθήνα....
Έργο της πολυμελούς αποστολής είναι να ελέγξει  την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα σε σχέση με τα μέτρα  που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο  και να πάρει μία πρώτη γεύση για το πως βαδίζει η οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Κατά τις πληροφορίες, προκειμένου οι ελεκτές της Τρόικας να έχουν καλύτερη εικόνα της πορείας των δεικτών της οικονομίας σκοπεύουν να ζητήσουν την συνδρομή του ΔΝΤ  στελέχη του Ταμείου  εδώ και μία εβδομάδα μελετούν τα «κακώς κείμενα» του προϋπολογισμού.
Το κλιμάκιο  της Κομισιόν  θα παραμείνει για μία εβδομάδα στην Αθήνα  και το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει επισκέψεις σε πέντε  Υπουργεία: Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Υποδομών που απορροφούν και το μεγαλύτερο ύψος των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.    
Έμφαση θα δοθεί στην κρατική σπατάλη με την Τρόικα  να θεωρεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να «τελειώσει το παιγνίδι» με τις συνεχείς  υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.   
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν  ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2010 έναντι στόχου 4,4%. Γεγονός που οφείλεται  στο εμπάργο των πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο στις επιστροφές διαφόρων φόρων ( όπως ΦΠΑ π.χ.) εξυπηρετώντας έτσι ταμειακά  τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντίθετη πορεία με τις δαπάνες έχουν τα κρατικά έσοδα στα οποία καταγράφεται υστέρηση  675 εκατ. ευρώ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν ανησυχεί αφού διαθέτει ένα μαξιλάρι εσόδων 2 δις. ευρώ  από τα παραπάνω μέτρα που έχουν ληφθεί για την μείωση του ελλείμματος στο 8,1% ( από 13,6% το 2009).
Το «μαλιξάρι» θα χρησιμοποιηθεί σ ε περίπτωση που υπάρξουν υπερβάσεις στις δαπάνες νοσοκομείων,  ασφαλιστικών ταμείων. Στο Γενικό Λογιστήριο αναμένουν  απόκλιση στις δαπάνες του ΟΑΕΔ και του Ταμείου των Εμπόρων που θα φθάσει τα 650 εκατ. ευρώ.
Η ομάδα του ΔΝΤ έμεινε έκπληκτη με  το αναχρονιστικό σύστημα ελέγχου των κρατικών δαπανών της χώρας μας. Όπως, χαρακτηριστικά, έλεγαν σε συζητήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα  με ανώτερους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου «στην Ελλάδα οι προϋπολογισμοί δεν καταρτίζονται για να εκτελούνται, αλλά για να βλέπετε μετά πόσο έξω πέσατε..!»
Τεράστιες ελλείψεις διαπίστωσε το Ταμείο και στο σύστημα συγκέντρωσης των φόρων και ιδίως του ΦΠΑ όσο και των εισφορών στα ασφαλιστικά  Ταμεία.
Αναλυτικότερα, αποστολή της Τρόικας είναι:    
* Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων,  των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κρατικών φορέων και οργανισμών.    
*Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχων με αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων.
* Στην προώθηση προγράμματος για την διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
*  Στην ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.
* Στην αναζήτηση  επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που «κλέβουν» τον ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο.
* Στην θεσμοθέτηση προγράμματος που θα ελέγχει την εφαρμογή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που λαμβάνει στο σκέλος της φορολογίας.
* Η κατάρτιση σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές  του νομοσχεδίου για τη μηνιαία δημοσίευση των στοιχείων του προϋπολογισμού. Μεταξύ των διατάξεων που θα ενεργοποιηθούν είναι και αυτή με την ευθύνη που θα έχουν: Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι Ασφαλιστικών ταμείων, Διοικητές ΔΕΚΟ, για την τήρηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων ανάλογα με την κρατική θέση ευθύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη νόμο περί ευθύνης των κρατικών αξιωματούχων, οι διατάξεις του οποίου θα βγάζουν στη...σέντρα τα κρατικά στελέχη που διαπράττουν «οικονομικό αδίκημα» σε βάρος του Δημοσίου.              

Έργο του μεικτού κλιμακίου είναι να προετοιμάσει το υλικό, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η πρώτη τριμηνιαία απολογιστική έκθεση για την πορεία εφαρμογής του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας.
Τη σύνταξή της θα αναλάβει η Κομισιόν, με βάση, όμως, τα στοιχεία που θα της προσκομίσουν οι αποστολές που τον τελευταίο καιρό πηγαινοέρχονται στην Αθήνα.

Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης