Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφώνησε το Eurogroup στην έκδοση ομολόγων μέσω EFSF για το PSI+ - Καταρχήν συμφωνία για το νέο δάνειο - Schaueble: H δανειακή σύμβαση των 130 δισ. εξαρτάται από τη συμμετοχή των ιδιωτών - Στις 9 Μαρτίου η οριστική απόφαση

Συμφώνησε το Eurogroup στην έκδοση ομολόγων μέσω EFSF για το PSI+ - Καταρχήν συμφωνία για το νέο δάνειο - Schaueble: H  δανειακή σύμβαση των 130 δισ. εξαρτάται από τη συμμετοχή των ιδιωτών - Στις 9 Μαρτίου η οριστική απόφαση
(upd9)Σε συμφωνία για την έκδοση ομολόγων μέσω του EFSF για το ελληνικό PSI+ και σε καταρχήν συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ κατέληξε το Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaueble, η τελική απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης εξαρτάται από τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης θα ληφθούν στις 9 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα του PSI+.
Βενιζέλος: Είχε καιρό η Ελλάδα να ακούσει καλά λόγια

Το  Eurogroup υποδέχθηκε σήμερα με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις 100 προαπαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το PSI.
Οι εκτιμήσεις που παρουσίασαν στο Eurogroup οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν θετικές. Αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση που διατύπωσε εκ μέρους του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό που αναμένει το Eurogroup τώρα είναι μια γραπτή επιβεβαίωση από την Τρόικα ότι όλα τα κείμενα και στην αγγλική τους μετάφραση αποτυπώνουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα. Αυτό επί της ουσίας έχει ήδη διασφαλιστεί.
Συζητήσαμε ορισμένα σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει ορισμένες ερωτήσεις, καθώς είναι λογικό μέσα σε 100 προαπαιτούμενες ενέργειες να υπάρχουν σημεία προς διευκρίνιση.
Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια. Ο ελληνικός λαός, που υποβάλλεται σε θυσίες και κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η ελληνική δημόσια διοίκηση, θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο και σήμερα άκουσε μετά από πολύ καιρό αυτό τον καλό λόγο. Φυσικά δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης, πρέπει να συνεχίζουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε.
Το μήνυμα που έστειλε σήμερα το Eurogroup απευθύνεται πρωτίστως  στον ιδιωτικό τομέα. Με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε συμφωνήσει το σχήμα του PSI. Η συμφωνία βεβαίως αυτή έχει γίνει με τους επισήμους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, με το IIIF και την Επιτροπή των κομιστών των ελληνικών ομολόγων.Τώρα όταν μιλάμε για ιδιωτικό τομέα εννοούμε κάθε κάτοχο ελληνικών ομολόγων. Κάθε τράπεζα, κάθε fund, κάθε έναν ο οποίος μετέχει σ’ αυτή την διαδικασία.
Είναι λοιπόν λογικό τώρα να είμαστε και εμείς πάρα πολύ καθαροί και σαφείς στα μηνύματα που στέλνουμε και τα μηνύματα αυτά δεν τα στέλνει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, τα στέλνει όλη η Ευρωζώνη, τα στέλνουν οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα.
Το μήνυμα λοιπόν είναι πάρα πολύ καθαρό. Η προσφορά που έχει κάνει η Ελλάδα με την έγκριση του Eurogroup είναι πολύ δελεαστική. Τα δεδομένα είναι γνωστά.
Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η δημοσιονομική μας κατάσταση, όλοι γνωρίζουν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ότι στόχος είναι μια δραστική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Μείωση κατά 53,5% δηλαδή κατά 110 δις. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει να εκτιμήσει τα 4 πλεονεκτήματα που η έχει η προσφορά:
Το sweetener, εννοώντας το ρευστό που εν μέρει καλύπτει τα ομόλογα, δηλαδή από τα 210 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών κομιστών τα 30 δισ. ευρώ θα πληρωθούν σε ρευστό.
Σημαίνει δεύτερον το σχήμα της συγχρηματοδότησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να νιώθει διασφαλισμένος ο ιδιωτικός τομέας ότι δεν θα είναι σε υποδεέστερη μοίρα.
Το αγγλικό δίκαιο με το οποίο θα είναι ενισχυμένα τα νέα ομόλογα γιατί το ελληνικό δίκαιο το χρησιμοποιούμε τώρα προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του PSI και
Η ρήτρα του ΑΕΠ, που είναι μια ρήτρα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, γιατί οι επενδυτές, οι κομιστές αποδέχονται ότι μπορεί οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, να είναι καλύτερες απ’ αυτές που προβλέπουν οι Διεθνείς Οργανισμοί και απ’ αυτή την βελτίωση, από την ευχάριστη έκπληξη, και αυτοί περιμένουν να έχουν ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, όφελος.
Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι αυτή η συμφωνία, αυτή η πρόταση, είναι ισορροπημένη, είναι συμφέρουσα, αμοιβαία επωφελής και άρα πρέπει να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Πρέπει ει δυνατόν να έχουμε οικουμενική συμμετοχή, όπως προέβλεπε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου του 2011 και όπως επιβεβαίωσε η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου του 2012.
Βεβαίως όλα θα κριθούν την εβδομάδα που έρχεται, γιατί πρέπει η συμμετοχή να φθάσει σε επίπεδα υψηλά, σε επίπεδα ικανοποιητικά, σε επίπεδα τα οποία μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Αυτό πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι και θα επιτευχθεί.
Εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, το Eurogroup θα συνεδριάσει τηλεφωνικά την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συνέχιση των διαδικασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ξέρετε.
Απόδειξη αυτών που λέω είναι ότι, στη συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Όλι Ρεν και εγώ, υπογράψαμε επισήμως το βασικό κείμενο του νέου προγράμματος, το νέο δηλαδή MOU, στο οποίο επισυνάπτονται οι επιστολές του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των κομμάτων με τις οποίες δεσμεύονται ως προς την υποστήριξη του προγράμματος αυτού τώρα και μετά τις εκλογές.
Συνεδρίασε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του IFSF το οποίο ομοφώνως αποφάσισε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων, για την υπογραφή των οποίων είχα εξουσιοδοτηθεί με την έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή, δηλαδή με βάση το νόμο 4046/2012, που ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου με ευρυτάτη πλειοψηφία, σχεδόν δύο τρίτων από την Βουλή των Ελλήνων.
Υπογράψαμε λοιπόν πριν από λίγη ώρα με τον κ. Ρέγκλιν τις βασικές συμβάσεις:
Την σύμβαση για την ενδιάμεση ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος  όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI ύψους 35 δισεκατομμυρίων,
Tην σύμβαση για την πρώτη δόση των ποσών που θα χρησιμοποιήσουμε για την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - αυτό σημαίνει πολλά και για την ρευστότητα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας,
Tην σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα,
Tην σύμβαση για τους δεδουλευμένους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους που πρέπει να καταβληθούν
Tην σύμβαση για να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να φθάσουμε στην εκταμίευση του νέου προγράμματος σταδιακά συν τω χρόνω.
Εάν θέλετε να μιλήσουμε με όρους οικονομικούς, τα ποσά τα οποία περιλαμβάνονται στις σημερινές συμβάσεις ξεπερνούν τα 93 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά βεβαίως τα 93 δισ. ευρώ, τα 35 δισ. ευρώ είναι η κάλυψη της προσωρινής ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αλλά και αυτά είναι καθοριστικά για το πρόγραμμα και υπήρχαν πάντα ως πρόβλεψη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική μέρα, αλλά είναι μια μέρα η οποία δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφθούμε λανθασμένα, ότι έχει τελειώσει η προσπάθεια.
Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και όπως ξέρετε στις πολιτικές συνθήκες που ισχύουν διεθνώς αυτή τη στιγμή τα μεγάλα μέτωπα είναι αυτά που χωρίζουν, από την μια μεριά τα κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς και από την άλλη μεριά τις αγορές και ιδίως τα πιο επιθετικά και κερδοσκοπικά τμήματα των αγορών.
Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, αυτή είναι η πραγματική μάχη που δίνουμε εμείς ως Έλληνες, αλλά βεβαίως και η Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει, ότι έχει τη θεσμική υποδομή και υπόσταση που απαιτείται προκειμένου η ίδια, όχι απλά και μόνον να αντέξει, αλλά και να συμβάλει στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Μπορεί οι σημερινοί συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη να είναι συντηρητικοί και μονόχρωμοι, αλλά η προοπτική της βελτίωσης των συσχετισμών και για μας τους Έλληνες και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, υπάρχει μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο μέσα στην Ευρωζώνη.
Άρα εδώ πρέπει να παλέψουμε, εδώ πρέπει να αντέξουμε, εδώ πρέπει να αγωνιστούμε.
Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και  Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος  Βενιζέλος, σε εκτέλεση του πρόσφατα ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου 4046/2012, με τον όποιον εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το νέο πρόγραμμά στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Olli Rehn το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.
Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κlaus Regling τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:
- Τη  σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση  των ελληνικών τραπεζών
- Τη  σύμβαση για τις εγγυήσεις  που παρέχει το EFSF προς την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και  το Ευρωσύστημα για την παροχή  ρευστότητας προς τις ελληνικές  τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI
- Τη  σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια  ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται  από τον επίσημο τομέα η  ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)
- Τη  σύμβαση για την κάλυψη από  το EFSF των δεδουλευμένων τόκων  του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής
- Τη  σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης  (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού  τομέα που συνιστά ένα απο  τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά  του PSI.
Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και  ο διοικητής της Τράπεζας της  Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.
Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών  συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων  του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βασίζεται στη θετική αποτίμηση των πρότερων δράσεων και στην επιτυχή έκβαση του PSI+. To Εurogroup είναι αισιόδοξο πως οι όροι της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα προσελκύσουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών, πρόσθεσε ο Juncker.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει όλες τις προαπαιτούμενες πρωτοβουλίες.
"H Eλλάδα έχει κάνει σοβαρά και αποφασιστικά βήματα", δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ευρωπαϊκές πηγές διεμήνυαν πως μετά το Eurogroup, Ελλάδα και EFSF θα υπογράψουν τη σχετική συμφωνία για τη χρηματοδότηση του PSI+.
Να σημειωθεί πως τα ομόλογα μέσω του EFSF ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν την έναρξη του Eurogroup

Πολύ καλή και μοναδική χαρακτήρισε την προσφορά για το PSI+ o υπουργός Οικονομικών, Eυ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάνοντας λόγο για τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα: Την συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ ευρώ σε ρευστό) και την ρήτρα ΑΕΠ.

Αναλυτικά η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου:


"Ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του PSI, περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς.
Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα:
Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου".

"Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών και για το λόγο αυτό θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα", σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel.
Εξαιρετικά πρώιμη χαρακτήρισε κάθε συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Ο Schaeuble προσδοκά σε ολοκλήρωση του PSI+ εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, αν επιτευχθούν οι στόχοι.
"Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα πρέπει", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Kees De Jager, συνεχίζοντας να προκαλεί με την εξαιρετικά αυστηρή του στάση...
Οι προσπάθειες της Ελλάδας στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων κρίνονται πολλά υποσχόμενες, σημείωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μ. Fekter.
Υπάρχουν οι συνθήκες για θετική απόφαση αναφορικά με την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, F. Βaroin.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, H. V. Rompuy επισήμανε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για όλα τα κράτη μέλη, ενώ κατέστησε σαφές πως όλοι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. "Δεν λέω πως έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση. Αυτό διαπιστώνεται στην κρίση των ομολόγων, που αντανακλάται στην κάθετη πτώση των επιτοκίων δανεισμού τα οποία απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα αδύναμα κράτη μέλη. Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα επιτόκια των διετών και τριετών έχουν πέσει κατά 3-4% από το υψηλότερο επίπεδό τους, που καταγράφηκε τον περασμένο χρόνο", τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ανέφερε πως "η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ, όμως τώρα έχουμε την δυνατότητα μίας αλλαγής των προοπτικών".
"Με την υιοθέτηση επί της αρχής του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με τη μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Αισιόδοξο φάνηκε όμως και το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του, Christine Lagarde, να λέει πως η εντύπωσή της από τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι θετική. "Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει", δήλωσε η Lagarde.

Nωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Τα καυτά θέματα της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο αναδιάταξης του χρέους (PSI+) και η νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Αν και δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά επικύρωση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι θα θέσουν νέα, αυστηρά τελεσίγραφα προς την ελληνική πλευρά, τα οποία θα συνοψίζονται στην εξής βασική παραδοχή: Ή κάνετε όλα εκείνα για τα οποία έχετε δεσμευθεί, ή βοήθεια τέλος...
Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να εξετάσουν ενδελεχώς κατά πόσο η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και το πως εξελίσσεται η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+).
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ήδη από χθες πως στο σημερινό Eurogroup θα οριστικοποιηθούν οι βασικοί όροι, οι λεπτομέρειες και οι παράμετροι της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και των μέτρων που τη συνοδεύουν.
To αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, προαναγγέλλοντας πως το σημερινό Eurogroup θα αξιολογήσει την πορεία του PSI+ και την πρόοδο που έχει συντελέσει η ελληνική πλευρά.
Ο Juncker απέρριψε τις πληροφορίες πως οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να στείλουν ειδικό επίτροπο στην Αθήνα, ενώ αναφερόμενος στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά: "Δεν είναι μια υπόθεση την οποία επεξεργαζόμαστε".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης