Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενεργοποιούνται και επισήμως τα CACs για την Ελλάδα - Juncker: Πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση - Schaueble: Η απόφαση της ISDA δεν θα επηρεάσει τη βοήθεια - Στις 12/3 κρίνεται η εκταμίευση των πρώτων 5 δισ.

Ενεργοποιούνται και επισήμως τα CACs για την Ελλάδα - Juncker: Πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση - Schaueble: Η απόφαση της ISDA δεν θα επηρεάσει τη βοήθεια -  Στις 12/3 κρίνεται η εκταμίευση των πρώτων 5 δισ.
(upd5)Tην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) αποφάσισε, όπως αναμενόταν, το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο J.C. Juncker.
"Το Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα προχωρά στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης", δήλωσε ο Juncker, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως μέχρι τις 23 Μαρτίου θα έχει αυξηθεί η συμμετοχή στο PSI+. Ταυτόχρονα, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της συνεισφοράς του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
"Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των CACs χωρίς καμία εξαίρεση", δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schauble, επισημαίνοντας παράλληλα πως η χώρα έχει υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις για τη νέα βοήθεια, την οποία, όπως υποστήριξε, δεν θα επηρεάσει η όποια επικείμενη απόφαση της ISDA αναφορικά με το αν υπάρχει ή όχι πιστωτικό γεγονός. Και ο Γερμανός αξιωματούχος ζητά την ενίσχυση της συνεισφοράς του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, ανέφερε νωρίτερα προσχέδιο συμπερασμάτων της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Ο Juncker, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό, επισημαίνει πως είναι σε θέση πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν τις αναγκαίες διαδικασίες για την τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικα, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των αναγκαίων δράσεων.
Την ίδια ώρα, άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, δηλώνει πως στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 12 Μαρτίου, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της 1ης δόσης, ύψους 5 δισ. ευρώ, της νέας δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρχει ένδειξη και για το μέγεθος της συνεισφοράς του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε από την πλευρά του τα αποτελέσματα του PSI+ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών J. Kees De Jager, τονίζοντας πως για την ώρα αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας.
Ωστόσο, εξέφρασε εκ νέου τις επιφυλάξεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας."Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον", σημείωσε.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Στις 13:30 ώρα Ελλάδας συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να αποφασίσουν για την εκταμίευση του δανείου-μαμούθ των 130 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Οι υπουργοί αναμένεται να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του PSI και στο πλαίσιο αυτό να λάβουν και την τελική απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs.
Λίγο αργότερα, στις 15:00 ώρα Ελλάδα, συνεδριάζει η ISDA για να αποφασίσει αν η ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί «πιστωτικό γεγονός» και πυροδοτεί πληρωμή των CDS, ενώ την ίδια ώρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.
Προς στιγμήν οι λίγες δηλώσεις ευρωπαίων που έχουν γίνει, Γάλλου υπουργού Οικονομικών και μία ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μιλούν για «καλά νέα».
Από την πλευρά της, πολύ ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση από την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το PSI, καθώς το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε τις προηγούμενες προσδοκίες.
Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια».
Όπως είπε, «με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το PSI θετική εξέλιξη, η οποία δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης