Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόστιμα "φωτιά" για τους επιχειρηματίες φοροφυγάδες

Πρόστιμα
Την πόρτα της φυλακής δείχνει το υπουργείο Οικονομικών στους φοροφυγάδες, επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμα "φωτιά". Σε κλείσιμο θα οδηγούνται οι επιχειρήσεις που θα συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή. Οι 10 διατάξεις "φωτιά" κατά των φοροφυγάδων αναλύονται σε σχετική εγκύκλιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την οποία δίνονται εντολές για την αντιμετώπισή τους.
Αναλυτικότερα:
1. Ποινικό αδίκημα, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, είναι πλέον από 1.6.2010 η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων, η μη καταχώρηση συναλλαγών στα βιβλία. Κι αν η παράβαση επαναληφθεί εντός 3 ετών η ποινή φυλάκισης γίνεται τουλάχιστον 3 μηνών.
2. Επιβάλλονται επιτόπου πρόστιμα από τους ελεγκτές αν η παράβαση αποδεικνύεται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως μη επίδειξη στοιχείων (βιβλίο πόρτας, ασθενών, πελατών, εκπαιδευόμενων οδηγών, διάθεσης λαχείων, αποθήκευσης, στάθμευσης, κίνησης οχημάτων, μητρώο μαθητών κ.λπ.), μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία (ποσοτικής παραλαβής, μη έκδοση απόδειξης κ.λπ.).
3. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για παραβάσεις που διαπράχθηκαν μέχρι 31.5.2010.
4. Από 1ης Ιουνίου επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε αυτοτελή παράβαση: παράλειψη έκδοσης στοιχείου, μη έκδοση δελτίου αποστολής, μη έκδοση στοιχείου αξίας κάτω 1.200 ευρώ, με έκδοση στοιχείου παράδοσης κτισμάτων, μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία, που διαμορφώνεται σε 400 ευρώ για τηρούντες βιβλία Α κατηγορίας, 800 ευρώ για Β και 1.200 ευρώ για Γ. Επί παραδείγματι επιχείρηση με βιβλία Β κατηγορίας αν δεν εκδώσει 10 στοιχεία θα της επιβληθεί πρόστιμο 8.000 ευρώ.
Το πρόστιμο είναι ένα, καθώς θεωρείται γενική παράβαση, σε μη έκδοση δελτίου αποστολής από αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν διαπιστώνεται στη διακίνηση και δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο αγοράς, μη έκδοση στοιχείων διακίνησης αν έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στα βιβλία το στοιχεία αξίας.
5. Για οποιαδήποτε άλλη παράβαση το πρόστιμο περιορίζεται σε 300 ευρώ για τηρούντες βιβλία Α κατηγορίας, 600 ευρώ για Β και 900 ευρώ για Γ.
6. Από 1ης Ιουνίου σε κάθε μη έκδοση στοιχείου για συναλλαγή αξίας άνω των 1.200 ευρώ επιβάλλεται ισόποσο αυτοτελές πρόστιμο έναντι όσων τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας.
7. Σε διοικητικό συμβιβασμό αυτοτελών παραβάσεων το πρόστιμο μειώνεται 50% αν είναι μέχρι 1.200 ευρώ κι εφόσον καταβληθεί άμεσα το 30% (20% για λοιπές παραβάσεις), με έκπτωση 5%. Επί παραδείγματι σε πρόστιμο 12.000 ευρώ μειώνεται στα 6.000 ευρώ αν πληρωθούν αμέσως τα 1.800 ευρώ.
8. Επιτηδευματίας που θα "πιαστεί" να έχει υποπέσει στις παραβάσεις αυτές χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (δεν θίγεται το αφορολόγητο των παιδιών) και του επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% για ποσό εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ.
9. Κλείνουν για ένα μήνα επιχειρήσεις αν παρεμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά ελεγκτών, διαπιστώνεται από διαφορετικούς ελέγχους και για τουλάχιστον δυο φορές εντός της ίδιας ή της επόμενης χρήσης ότι δεν εκδόθηκε στοιχείο κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή αυτό ήταν ανακριβές με στόχο την απόκρυψη της συναλλαγής ή δεν καταχωρηθούν αυτές στα πρόσθετα βιβλία. Κλείσιμο ισχύει και για διαπίστωση τριών παραβάσεων από τον ίδιο έλεγχο. Ισχύει για παραβάσεις που διαπιστώνονται από 23.4.2010.
10. Αν ο επιτηδευματίας εντός τριετίας υποπέσει ξανά σε παραβάσεις του κλείνουν την επαγγελματική εγκατάσταση για 6 μήνες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης