Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 173 δισ. ευρώ… «φουσκώνει» το νέο δάνειο ο Ευ. Βενιζέλος και προκαλεί την μήνιν 11.500 μικρών ομολογιούχων που χάνουν την αποζημίωση από το «κούρεμα»

Στα 173 δισ. ευρώ… «φουσκώνει» το νέο δάνειο ο Ευ. Βενιζέλος και  προκαλεί την μήνιν 11.500 μικρών ομολογιούχων που χάνουν την αποζημίωση από το «κούρεμα»
Ένα πρωτάκουστο σε μέγεθος δανειακό πακέτο  για τη χώρα μας, συνολικού  ύψους 173 δισ. ευρώ, προβάλλει εμφατικά από χθες ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Την ώρα που Τρόικα και αγορές μιλούν για δανειακό πρόγραμμα 130 δισ. ευρώ  ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για ένα ασύλληπτο ποσό δανείου το οποίο θα βρίσκεται στην διάθεση της Ελλάδας από φέτος έως και το 2015. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών  η χώρα μας  δικαιούται να λάβει 130 δις. ευρώ συν 34,5 δισ. ευρώ συν 8,2 δισ. ευρώ…!


Εκτός από τα 8,2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, τα οποία αφορούν την διετία 2015-2016  (σ.σ. και εφόσον η σχετική πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ εγκριθεί από το Δ.Σ του ΔΝΤ)  ο κ. Βενιζέλος υπολογίζει ότι στα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος θα προστεθούν και 34,5 δισ. ευρώ από το αρχικό πρόγραμμα. Ποσό για το οποίο όπως έχει ξεκαθαρίσει παλιότερα ο Υπουργός θα περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο.
Συνεργάτες  του Υπουργού προτίμησαν χθες να τηρήσουν σιγή ιχθύος για το δάνειο - μαμούθ  που παρουσίασε χθες ο κ. Βενιζέλος  με την άφιξη του από τις Βρυξέλλες. Το «bankingnews» αν και έκανε υπέβαλε σχετικό ερώτημα σε στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου εντούτοις δεν έλαβε καμία απάντηση.  
Ωστόσο το ύψος του νέου  δανειακού πακέτου δεν ήταν το μοναδικό θέμα για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να ξεκαθαρίσει. Την ίδια στάση κράτησε και για το θέμα της αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο περί μη αποζημίωσης των 11.500 ομολογιούχων. Πρόκειται για όλους αυτούς που είχαν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και οι οποίες τώρα «κουρεύτηκαν»
στο μισό.
Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ επικαλούμενος διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν από τον κ. Βενιζέλο, δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει άμεση ή έμμεση αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων στο πλαίσιο του PSI, καθώς αυτό θα προκαλούσε κύμα απαιτήσεων από τους ιδιώτες επενδυτές που υπέστησαν τις απώλειες.
Επί του θέματος απέφυγε να απαντήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος λίγη ώρα μετά δήλωνε «Για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχω να προσθέσω τώρα τίποτα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τέτοια συζήτηση. Ο κ. Juncker είπε την άποψη του Eurogroup» και συνιστούσε πως «το θέμα θα συζητηθεί στην Αθήνα».
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, διευκρίνιζε μετά ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για το θέμα αρνούμενος να επεκταθεί περαιτέρω, καθώς επικαλέστηκε ενδεχόμενα νομικά προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά  «Προστατεύουμε αυτήν τη στιγμή την ίδια τη χώρα, από νομικά προβλήματα, πάνω απ’ όλα η προστασία της χώρας».
Επί του θέματος μη κάλυψης των ομολογιούχων κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Η μετατροπή του PSI από εθελοντική σε υποχρεωτική, είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% και συνέβαλε αποφασιστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.
Ωστόσο, με την υποχρεωτική συμμετοχή αναγκάστηκαν να «κουρευτούν» και οι ομολογιακοί τίτλοι, φυσικών προσώπων ιδιωτών. Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που εμπιστεύτηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα άναυδοι παρακολουθούν, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις να βρίσκονται ζημιωμένοι. Περισσότεροι από 11.000 αποταμιευτές, χάνουν έναν σημαντικό μέρος του αρχικού τους κεφαλαίου». Μιλώντας για αδικία και πολιτικό εμπαιγμό ερωτά τον πρωθυπουργό αν υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης των ομολογιούχων ιδιωτών του ελληνικού δημοσίου.
Έχει προηγηθεί το κίνημα μηνύσεων από 110 Γερμανούς κατόχους ελληνικών ομολόγων, που είχαν επενδύσει 100.000 με 500.000 ευρώ στους συγκεκριμένους τίτλους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης