Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τριπλό φόρο περιμένει φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - 1,5 δισ. τα πρόστιμα από φοροδιαφυγή στο πεντάμηνο

Τριπλό  φόρο περιμένει φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - 1,5 δισ. τα  πρόστιμα από φοροδιαφυγή στο πεντάμηνο
«Φωτιά»  έχουν πάρει οι μηχανές παραγωγής εκκαθαριστικών σημειωμάτων  για περισσότερους από  3,5  εκατ.  ιδιοκτήτες ακινήτων  αφού οι σχέσεις τους φέτος με την Εφορία προοιωνίζονται να είναι εξαιρετικά στενές.
Έως το τέλος του χρόνου αρκετοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να περάσουν  έως και τρεις φορές από την Εφορία αφού 200.000 υπόχρεοι δεν έχουν πληρώσει ακόμη το ΕΤΑΚ του 2008 (!) ενώ πάνω από 3 εκατ.  ιδιοκτήτες  χρωστούν στην Εφορία το ΕΤΑΚ του 2009...
Τον  «λογαριασμό» των φόρων στα ακίνητα θα έρθει να συμπληρώσει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Βέβαια ορισμένοι θα εξακολουθήσουν να έχουν  εκκρεμότητες με την Εφορία αφού στην τριετία 2010 -2012 επιβάλλεται κατ΄ έτος φόρος 2% σε περιουσία αξίας άνω 5 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, όμως η μαζική αποστολή εκκαθαριστικών  σημειωμάτων που ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών αφορά:
Το ΕΤΑΚ του2008. Εκκρεμεί η πληρωμή  από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων  οι οποίοι έχουν κληθεί να διορθώσουν το Ε9 προηγουμένων ετών, προκειμένου να εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα πληρωμής του Τέλους .
Το ΕΤΑΚ του 2009. Εκκρεμεί το δεύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων  και το οποίο θα λάβουν 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το αφορολόγητο όριο του ΕΤΑΚ το οποίο  λαμβάνεται υπόψη μόνο για τις κατοικίες και όχι για τα υπόλοιπα ακίνητα, είναι 100.000 ευρώ για τους άγαμους, 200.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά και 230.000 ευρώ για τους έγγαμους με τρία ή περισσότερα παιδιά. Σε οικόπεδα, γραφεία και καταστήματα, το ΕΤΑΚ με συντελεστή ένα τοις χιλίοις επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ( ΦΜΑΠ).  Ο συντελεστής φόρου φυσικών προσώπων, μετά το αφορολόγητο 400.000 ευρώ, κυμαίνεται από 0,1% για πρώτα 100.000 ευρώ, 0,2% επόμενα 100.000 ευρώ, 0,6% επόμενα 100.000 ευρώ, 0,9% επόμενα 100.000 ευρώ και 1% για αξία άνω 800.000 ευρώ.  Με συντελεστή 6 τοις χιλίοις φορολογούνται τα ακίνητα  των νομικών προσώπων, 3 τοις χιλίοις ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, 1 τοις χιλίοις όσα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για άσκηση δραστηριότητάς τους και 0,33% ξενοδοχειακές μονάδες.

Παπακωνσταντίνου: 1,5 δισ. τα  πρόστιμα από φοροδιαφυγή στο πεντάμηνο

Πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ  από φοροδιαφυγή έχει βεβαιώσει στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 το ΣΔΟΕ. Το ποσό που είχε βεβαιώσει η Υπηρεσία το αντίστοιχο περσινό  διάστημα  είχε διαμορφωθεί στα 600 εκατ. ευρώ.
Αυτά τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο κτήριο του ΣΔΟΕ, προτρέποντας τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ   να συμβάλουν στην περιθωριοποίηση των φαινομένων διαφθοράς και φοροδιαφυγής.  
Σύμφωνα με τον υπουργό στο ίδιο διάστημα φέτος το ΣΔΟΕ  έχει δεχτεί 6.000 καταγγελίες, όταν πέρυσι όλο το χρόνο υπήρχαν 4.000 καταγγελίες.
«Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα σταματήσουμε, ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και προανήγγειλε αυστηρό κυνήγι των φοροφυγάδων.
Προέτρεψε τους ελεγκτές  να εκμεταλλευθούν το νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει ο νόμος, να κλείνουν καταστήματα και νυχτερινά κέντρα που παρανομούν, αφαιρώντας από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι παρανομούν, το αφορολόγητο που δικαιούνται βάσει νόμου.

Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης