Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενδιαφέρον ξένων να στηρίξουν σχέδια αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 1 με 1,2 δις ευρώ ως συμμετοχή στο συνολικό πλάνο ανακεφαλαιοποίησης που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ

Ενδιαφέρον ξένων να στηρίξουν σχέδια αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 1 με 1,2 δις ευρώ ως συμμετοχή στο συνολικό πλάνο ανακεφαλαιοποίησης που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ
(up2)Με τρέχοντα κεφάλαια 9,2 δις ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές και ζημία ανάλογη των κεφαλαίων μεταξύ 9,2 και 9,9 δισ ευρώ  η Blackrock η Εθνική τράπεζα πρέπει να διερευνήσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ανακεφαλαιοποίησης.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της προφανώς και θα καθοριστούν από το τελικό ύψος του haircut 75% ή 70% καθώς και από το αν οι ζημίες εγγραφούν σε προ φόρων ή μετά φόρων βάση.

Σε μετά φόρων βάση η ζημία θα είναι κατά 20% μικρότερη.
Βεβαίως θα προσμετρήσουν και οι ζημίες που θα προκύψουν από την Blackrock.
Σε γενικές γραμμές και σε προ φόρων βάση η Εθνική χρειάζεται 8,5 με 9 δις ευρώ κεφάλαια.
Τα κεφάλαια αυτά να βρεθούν με ίδια μέσα δεν είναι εφικτό.
Όμως η διοίκηση έχει αποφασίσει να περιορίσει όσο είναι δυνατό την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Η Εθνική φέρεται να έχει ήδη διερευνήσει ξένες τράπεζες ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο του εγγυητή αναδόχου σε αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει μαζί με το ΤΧΣ.
Με βάση πηγή η Εθνική θα μπορούσε να έχει εγγυητή ανάδοχο μια ξένη τράπεζα για να καλύψει 1 με 1,2 δις ευρώ και η υπόλοιπη διαφορά να καλυφθεί από το ΤΧΣ.
Όμως θα έχει προηγηθεί και η πώληση του 20% με 25% της Finansbank, πωλήσεις θυγατρικών και κινήσεις μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού με στόχο core tier 1 στο 9 ή 10%.
Με αυτές τις κινήσεις η Εθνική θα μπορούσε να συγκεντρώσει 3 δις ευρώ.
Για την αύξηση φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και έτσι ο στόχος να συγκεντρωθεί το 10% με 15% του απαιτούμενου κεφαλαίου θεωρείται εφικτός.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης είναι υπό σχηματοποίηση – π.χ. δεν έχει αποσαφηνισθεί ποια θα είναι η συμμετοχή των CoCos και warrants – η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 4,5 με 5 δις που θα καλύψει το ΤΧΣ.
Στην Εθνική ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία ότι κάποιος άσσος από το μανίκι θα προκύψει που θα μειώσει σημαντικά την συμμετοχή του ΤΧΣ στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης