Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έκαναν οι 333 εισηγμένες

Στο  στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έκαναν οι 333 εισηγμένες
Από το ανακριτικό «μάτι» του ΣΔΟΕ θα περάσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που διενήργησαν  333 εταιρίες στην περίφημη «χρυσή εποχή» του Χρηματιστηρίου.  
Τους ελέχγους ανακοίνωσε  ο Γιώργος Παπακωνστασντίνου σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο κτήριο του ΣΔΟΕ, προαναγέλλοντας αυστηρό κυνήγι των φοροφυγάδων.
Σύμφωνα με τον υπουργό το  ΣΔΟΕ θα συνδράμει  σε ελέγχους που γίνονται στο πλαίσιο εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου και της Siemens.
Επίσης, θα ελέγχξει τυχόν  τέλεση αξιοποίνων πράξεων (απάτης και υπεξαιρέσεως) κατά τη διαδικασία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου 333 εταιρειών οι οποίες κατά τη χρονική περίοδο από  1-1-1998 έως 31-12-2002  ήταν εισηγμένες στο ΧΑΑ ή επρόκειτο να εισαχθούν μέσω της αύξησης και της δημόσιας εγγραφής.
Άλλες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που συνεχίζει να ελέχει το ΣΔΟΕ σε συνεργασία  μετην Γ.Γ.Π.Σ. είναι :   
•            Διασταύρωση με βάση δηλωθέντα εισοδήματα, περιοχή άσκησης δραστηριότητας και επάγγελμα. Με τη διασταύρωση αυτή έγινε η αρχή για μία διεξοδική διερεύνηση γιατρών στην Αθήνα και η οποία επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η έρευνα συνεχίζεται με διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα. Από τον έλεγχο σε 14 διαγνωστικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στοιχεία κυρίως χειρουργών, τα οποία επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ. Η διερεύνηση αυτή έχει οδηγήσει στην ανάδειξη επιπλέον 153 γιατρών με ουσιαστικές παραβάσεις, για τους οποίους ακολουθείται η ίδια διαδικασία ελέγχου και ανοίγματος λογαριασμών. Οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων και ενδεχόμενα προμήθειας-χρηματισμού των ίδιων των γιατρών (μαύρο χρήμα).
•             Διασταύρωση για απόκλιση εσόδων με δηλωθέντα κέρδη (απόκλιση άνω των 100.000 ευρώ). Με βάση τη διασταύρωση αυτή οι έλεγχοι ανέδειξαν παραβατικότητα 63% σε συμβολαιογράφους, σε όλη την Ελλάδα με κύρια παράβαση την εμφάνιση εικονικών δαπανών στα τηρούμενα βιβλία τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με άλλα επαγγέλματα.
•             Επεξεργασία συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Οι διενεργούμενοι έλεγχοι αναδεικνύουν μεγάλης έκτασης παραβάσεις που σχετίζονται με τη λήψη και χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις.
•             Στοιχεία από τη μη υποβολή έμμεσων και παρακρατούμενων φόρων. Από ελέγχους που διενήργησε μόνο η περιφερειακή διεύθυνση Αττικής κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σε 279 επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής καταλογίστηκαν παρακρατούμενοι φόροι προς απόδοση (ΦΠΑ, ΦΜΥ) ύψους 33.289.918,45 ευρώ, οι οποίοι και καταβλήθηκαν.
•             Πισίνες. Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις κατασκευής πισίνας βρέθηκαν από τα στοιχεία των πελατών, στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα προβεί σε ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τόσο για τη δήλωση, όσο και για το δηλωθέν κόστος κατασκευής.
•             Σκάφη. Από έρευνες που διενεργούνται σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής συγκεντρώνονται στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατοχής σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων επωνύμων Ελλήνων που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.
•             Offshore. Είναι ήδη σε εξέλιξη η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες και ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων.
•             Ακίνητα. Το ΣΔΟΕ διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για την εξέταση συμβολαίων αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων.
•             Νυχτερινά κέντρα. Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης – χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες (έναντι 210 το 2009) και έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (έναντι μόλις 860 το 2009). Έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο για το κλείσιμο καταστημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
•             Λαθρεμπόριο καυσίμων. Ελέγχονται για διαπίστωση λαθρεμπορικής πράξης αποστολές 9,5 χιλιάδων βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης