Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ο μέτοχος της ΤτΕ θα έπρεπε να παίρνει μέρισμα 9,8 ευρώ ανά μετοχή

tags :
   Ο μέτοχος της ΤτΕ θα έπρεπε να παίρνει μέρισμα 9,8 ευρώ ανά μετοχή
Το 2010, αν δεν αλλάξουν αν δεν μεταβληθούν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα θα είναι μια καλή χρονιά για τους μετόχους της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έχοντας αυξηθεί το ενεργητικό της ΤτΕ κατά 48% από 86,5 δις ευρώ στο τέλος του 2009 στα 128 δις ευρώ περίπου την τρέχουσα περίοδο λόγω της μεγάλης αύξησης των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης από 49,6 δις ευρώ τον Δεκέμβριο στα 89,44 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο οι μέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερο μέρισμα...
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 89,44 δις ευρώ είναι η ρευστότητα που έχει δανεισθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ.
Στην χρήση 2009 η ΤτΕ πέτυχε κέρδη 228 εκατ ευρώ και διένειμε μέρισμα 195 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 147 εκατ ευρώ πήγαν κατευθείαν στο κράτος και μόνο τα 47,7 εκατ ευρώ στους μετόχους που μέρος αυτών των μετόχων είναι το κράτος δηλαδή το ελληνικό κράτος παίρνει διπλό μέρισμα.
Όμως αυτό αποτελεί παράδοξο, μπορεί νομικά να έχει κατοχυρωθεί αλλά αποτελεί μια εξόφθαλμη στρέβλωση του νομοθέτη.
Η διανομή του μερίσματος όπως ορίζουν και οι χρηματιστηριακές αρχές είναι αναλογική προς όλους τους μετόχους.
Η ΤτΕ εδώ και πολλά χρόνια παραβιάζει αυτή την αρχή.
Τι σημαίνει το 65% του τελικού μερίσματος που διανείμει να καταλήγει στο κράτος.
Η ομολογουμένως επιτυχημένη διοίκηση Προβόπουλου θα πρέπει να δει 2 παραμέτρους.
1)Το μέρισμα ο τρόπος διανομής είναι εξόφθαλμος και μπορεί να στηρίζεται στον νόμο αλλά δεν είναι αντίστοιχος με τις αρχές του χρηματιστηρίου
2)Η μετοχή της ΤτΕ στο χρηματιστήριο. Επί εποχής Τίμου Χριστοδούλου εξεταζόταν η έξοδος από το ΧΑ παρήλθαν  20 χρόνια και δεν έγινε κάτι.
Αν η καταβολή του μερίσματος ακολουθούσε την συνήθη τακτική οι μέτοχοι δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν μέρισμα 2,4 ευρώ αλλά 9,8 ευρώ και αυτό προκύπτει ως εξής. Αντί οι μέτοχοι να λαμβάνουν μέρισμα από τα 47,7 εκατ ευρώ θα έπρεπε να λαμβάνουν μέρισμα από τα 195 εκατ ευρώ τα οποία διανείμει η ΤτΕ.
Για το 2010 πάντως οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2009 τα 2,4 ευρώ. Πόσο αυξημένο θα εξαρτηθεί από την πορεία της κερδοφορίας.
Προφανώς δεν θα πάρουν 9,8 ευρώ. Τα 9,8 ευρώ θα ήταν το σωστό μέρισμα που δικαιούται ο μέτοχος ωστόσο ο έλληνας νομοθέτης μερίμνησε να ωφελήσει για πολλοστή φορά το κράτος.
Όσον αφορά την μετοχή είναι ξεκάθαρο ότι  στα επίπεδα των 30 ευρώ περίπου ή 604 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση ο τίτλος έχει υποστεί δραματική πτώση. Από τον Αύγουστο του 2001 είχε να δει ο τίτλος τα επίπεδα των 30 ευρώ.
Η πίεση που έχει ασκηθεί στην μετοχή εσχάτως αποδίδεται και στις ρευστοποιήσεις από Ταμείο το οποίο πούλησε τις μετοχές του και συνέβαλλε ώστε η μετοχή να καταβαραθρωθεί.

Ορισμένα χρήσιμα στοιχεία του ισολογισμού


Η ΤτΕ έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενεργητικό της αποκλειστικά λόγω της αύξησης της δανεικής ρευστότητας που έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες.
Ο χρυσός ως αξία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στα 3,9 δις ευρώ η συνολική αξία του χρυσού.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2008 ο χρυσός αξία ανά ουγγιά ήταν 621 δολάρια, στο τέλος του 2009 στα 766 δολάρια και την τρέχουσα περίοδο στα 1258 δολάρια η ουγγιά.
Τα ομόλογα που κατέχει η ΤτΕ διατηρούνται σταθερά πέριξ των 20 με 21 δις ευρώ.
Την τρέχουσα περίοδο στα 21,5 δις ευρώ.
Οι προβλέψεις για τον χρυσό και άλλες αγγίζουν τα 1,95 δις ευρώ ενώ το μετοχικό κεφάλαιο και τα αποθεματικά στα 805 εκατ ευρώ σταθερά.
Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει προβεί σε αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων κατά περίπου 520 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης