Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γ. Προβόπουλος: Προβλέπει για φέτος, νέα μέτρα, ύφεση 4,5% και ανεργία πάνω από 19% - Από το 2013 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας –Εκφράζει αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος

Γ. Προβόπουλος: Προβλέπει για φέτος, νέα μέτρα, ύφεση 4,5% και ανεργία πάνω από 19% - Από το 2013 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας –Εκφράζει αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος
«Καμπανάκι»  για νέα μέτρα «χτυπά» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος προβλέπει για φέτος ύφεση 4,5% και ανεργία πάνω από 19%!
Με την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική 2011 -2012, ο  κ. Προβόπουλος κάνει εκτενή αναφορά στο νέο δανειακό πρόγραμμα των 130 δις. ευρώ επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία. Χαρακτηρίζει όμως αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Κορυφαίας σημασίας για τον κεντρικό τραπεζίτη είναι η προώθηση των  διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση των επενδύσεων.
Ο κ. Προβόπουλος δεν παραλείπει να μιλήσει για «δυσπιστία όσον αφορά την ικανότητα και τη βούληση των κυβερνήσεων και της κοινωνίας να προχωρήσουν αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».
Καθοριστική θεωρείται η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων –αν και η τρέχουσα χρονιά δεν είναι και τόσο ευοίωνη, καθώς η ύφεση θα είναι της τάξης του 4,5%, ενώ  η ανεργία θα ξεπεράσει το19% και η απασχόληση θα μειωθεί 3%. Η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το2013 –αν και μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι ελαφρά αρνητικός, της τάξεως του -0,5%,  ενώ δεν αποκλείει ανακοπή της μείωσης της απασχόλησης και της αύξησης της ανεργίας, με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό να κινείται στο1% ή και χαμηλότερα το 2012 και τον πυρήνα του να πιάνει για πρώτη φορά αρνητικά επίπεδα -0,1%.
Ασκώντας έντονη κριτική στην καθυστέρηση που σημειώθηκε κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας τονίζει ότι επιδείνωσε περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα περί της μη βιωσιμότητας του χρέους επαναφέροντας το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας. Εν τούτοις θεωρεί ότι η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας επιτρέποντας τη συντεταγμένη ανασυγκρότηση της οικονομίας και χαρακτηρίζει ως «πρώτη θετική εξέλιξη» την ψήφιση της δανειακής σύμβασης –αν και εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος.
Καταγράφοντας την ύφεση του 6,9%, το 1 εκατομμύριο των ανέργων και το έλλειμμα του 10,6% του ΑΕΠ κατά το 2011, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εντοπίζει τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία της νέας δανειακής σύμβασης, ανήμερα της εκταμίευσης της πρώτης δόσης:
1. Συνέχεια, που πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί. Με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια του παρελθόντος για διακοπή ή νόθευση προγραμμάτων υπό την πίεση τουπολιτικού κόστους τονίζει ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστείαπαρέγκλιτα σε όλη τη διάρκεια της ισχύος του, μέχρι το 2015, αλλά και μετά, μεκαταρχήν συμφωνία ενός μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων ως προς τουςστόχους του προγράμματος.
2.Διοικητική αποτελεσματικότητα. Η υπέρβαση εμποδίων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι ιπλέον πανθομολογούμενο ότι στον τομέα αυτό οι κρατικιστικές αντιλήψεις και οι πελατειακές σχέσεις έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις και αγκυλώσεις και έχουν εκθρέψει κεκτημένα συμφέροντα και συντεχνιακές επιδιώξεις που αποτελούν σήμερα τα κύρια εμπόδια στην εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών.
3.Αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Συνιστά εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση, αυστηρά μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί και χωρίς “εκπτώσεις” ως προς το περιεχόμενό τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Συνιστά δε και επιτάχυνση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όπου υπάρχει δυνατότητα πρέπει να επιδιώκονται πιο φιλόδοξοι ποσοτικοί στόχοι ή αυτοί να επιτυγχάνονται νωρίτερα.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι το κλειδί για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος και συνιστά την αξιοποίηση δυνατοτήτων, όπως αύξηση απορρόφησης κοινοτικών πόρων ιδίως σε προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των μισθών και των τιμών, τη βελτίωση της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν επαρκώς την οικονομία, την υλοποίηση του προγράμματος “Ήλιος” για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ο Διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ως χρονιά ορόσημο του τρέχον έτος, καθώς οι τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών τους σχεδίων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες προκλήσεις που δημιουργεί η ύφεση και να προβούν σε σημαντικού ύψους ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2012. Συμπληρώνει δε ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας του και την επάνοδο του στις αγορές, οπότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης